Από την έντυπη έκδοση
«Κοκκίνισε» ξαφνικά ένα προειδοποιητικό σήμα για την αγορά κρατικών ομολόγων που για χρόνια βρισκόταν στο «πράσινο». Το άσχημο νέο για τους ομολογιούχους είναι ότι την τελευταία φορά που συνέβη αυτό συνοδεύθηκε από τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις που έγιναν στην αγορά από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, το 2008.
Ο εν λόγω δείκτης είναι το term premium, το οποίο, τόσο για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα όσο και για τα γερμανικά, έχει ενισχυθεί από τα ιστορικά χαμηλά του προηγούμενου τριμήνου. Το term premium του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε 42 μονάδες βάσης από τα τέλη Αυγούστου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση από τα τέλη του 2016. To term premium είναι το μπόνους που είθισται να λαμβάνουν οι επενδυτές για τον επιπλέον κίνδυνο διακράτησης ομολόγων μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Πολλοί επενδυτές και αναλυτές χρησιμοποιούν τον εν λόγω δείκτη σε έναν κρατικό τίτλο προκειμένου να αποφασίσουν εάν αξίζει να τον αγοράσουν.
Μετά το ράλι των τιμών ομολόγων έως τα μέσα Αυγούστου, οι τιμές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, με αναλυτές να κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου (που κινείται αντίστροφα από τις τιμές) -σημείο αναφοράς για τις διεθνείς αγορές κρατικού χρέους- κλιμακώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε υψηλό τριών μηνών. Αντίστοιχα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν από τα μέσα Ιουλίου, ενώ και στα γαλλικά και βελγικά 10ετή ενισχύθηκαν ξανά πάνω από το μηδέν. Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο βρέθηκαν και οι αποδόσεις των ιαπωνικών 10ετών.
Οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να διακρατήσουν μακροπρόθεσμο χρέος, καθώς η προοπτική εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η χαλάρωση των ανησυχιών στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και η προοπτική ενός Brexit με συμφωνία εγείρουν την προοπτική εκροής κεφαλαίου από το ασφαλές ενεργητικό.