Skip to main content

Δέκα χρόνια μετά την επανάσταση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin

Από την έντυπη έκδοση 

Των Αγγελικής Κοτσοβού και Γιάννη Παγκαλιά 

Τα δέκα του χρόνια συμπλήρωσε χθες το bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα που με την έλευσή του επέβαλε νέα τάξη πραγμάτων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθιερώνοντας μiα τεχνολογία που μετά από μία δεκαετία δείχνει να είναι αυτή που θα επικρατήσει στο ψηφιακό μέλλον των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Στις 31 Οκτωβρίου του 2008, ενάμιση μήνα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, κάνει την εμφάνισή του ένα εικονικό νόμισμα με την ονομασία bitcoin, εξεγείροντας ερωτηματικά παγκοσμίως για το τι ακριβώς είναι, κυρίως όμως ερχόμενο στο οικονομικό γίγνεσθαι τυλιγμένο με ένα πέπλο μυστηρίου για το ποιος είναι ο εμπνευστής του, ο οποίος αυτοσυστήνεται με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο. 

Επιλέγοντας ο Νακαμότο να παρουσιάσει το εγχείρημά του κατά τη διάρκεια του αμερικανικού Halloween, ήταν απολύτως λογικό ελάχιστοι να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα αυτό που τους παρουσιαζόταν: μία εναλλακτική μορφή νομίσματος, ένα κρυπτονόμισμα, όπως αυτοαποκαλούταν, που δεν υπόκειτο σε καμία ρύθμιση τράπεζας ή ρυθμιστικής αρχής, δεν ακολουθούσε τους κανόνες των συναλλαγματικών ισοτιμιών και κυρίως δεν ισοδυναμούσε με κάποιο περιουσιακό στοιχείο.
Το bitcoin πρότεινε ένα καινούργιο οικονομικό οικοσύστημα, στο οποίο δεν υπήρχαν οι εξασφαλίσεις αλλά και οι δεσμεύσεις του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το μονοπάτι που ακολούθησε για να εξελιχθεί, να αποτελέσει μία καθιερωμένη μορφή επένδυσης και να δημιουργήσει μία αγορά από την αρχή, αυτή των κρυπτονομισμάτων, είναι η τεχνολογία blockchain.

Τεχνολογία blockchain
Η συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν τα διαπιστευτήρια για το καινούργιο κρυπτονόμισμα, η οποία με την πολυπλοκότητά της θα εξασφάλιζε ασφάλεια τόσο στις συναλλαγές, όσο και στα ψηφιακά πορτοφόλια όσων επέλεγαν να επενδύσουν στο bitcoin. Το blockchain (αλυσίδα καταχωρήσεων) είναι ουσιαστικά μία σειρά καταγραφής συναλλαγών, σε ένα δημόσιο βιβλίο (ledger). 
Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων -ένα block- συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία πολύπλοκη «αλυσίδα καταχωρήσεων», το επονομαζόμενο «blockchain».

Κάθε συναλλαγή που έχει πραγματοποιηθεί στο περιβάλλον του bitcoin είναι καταχωρημένη στο ledger, η οποία αρχειοθετείται και είναι διαθέσιμη στους προγραμματιστές (οι developers είναι αυτοί που εξελίσσουν το περιβάλλον του bitcoin) και τους ανθρακωρύχους (οι miners εκτελούν τη διαδικασία εξόρυξης του κρυπτονομίσματος, τη συναλλαγή δηλαδή συμβατικών νομισμάτων με bitcoin και τούμπαλιν), οι οποίοι ναι μεν έχουν πρόσβαση στα αρχεία, λόγω όμως της πολυπλοκότητας της τεχνολογίας είναι αδύνατον να μπορέσουν να σπάσουν τον κώδικα που καταγράφει τις συναλλαγές, όπερ σημαίνει πως δεν μπορούν να υποκλέψουν τα κατανεμημένα ποσά.

Η τεχνολογία blockchain εξαιτίας της πολυπλοκότητάς της απαιτεί μεγάλη υπολογιστική δύναμη, που σημαίνει μία αλυσίδα πανίσχυρων υπολογιστών, οι οποίοι χρειάζονται μέρες για να ολοκληρώσουν μία συναλλαγή. 

Μέχρι το 2010 το bitcoin βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, καθώς δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη, ειδικότερα μετά και την επίθεση χάκερς στο πρώτο ανταλλακτήριο το Mt Gox, από το οποίο απέσπασαν περί τα 740.000 κρυπτονομίσματα, αξίας τότε κοντά στα 460 εκατ. δολάρια.

Αναθεώρηση
Το 2011 ο εξαφανισμένος μέχρι τότε Νακαμότο ανακοινώνει πως αναλαμβάνει ο προγραμματιστής Γκάβιν Άντρεσεν να αναθεωρήσει το πρωτόκολλο και να το καταστήσει πιο ασφαλές και η κίνηση αυτή αλλάζει προς το καλύτερο την εικόνα για το bitcoin. 

Κυρίως όμως η αυξανόμενη ζήτηση και η εξέλιξη του blockchain που καθιστά τις συναλλαγές ασφαλείς και ανέξοδες, οδήγησε στη δημιουργία πλατφόρμας συναλλαγής εμπορευμάτων από την εταιρεία κολοσσό στο Σικάγο CME, ενώ οι περισσότερες τράπεζες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη σχέδια για την έναρξη πλατφόρμας για συναλλαγές με την τεχνολογία blockchain. Από τότε η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει γιγαντωθεί με περισσότερα από 2.000 κρυπτονομίσματα να έχουν εμφανιστεί σε μία αγορά με κεφαλαιοποίηση 202 δισ. δολαρίων.

Κανένα από αυτά, όμως, δεν έχει καταφέρει να αμφισβητήσει την κυριαρχία του bitcoin, καθώς παραμένει στην κορυφή με 109 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης και την τιμή του στα 6.319 δολάρια.

Η ισοτιμία
Στις 17 Δεκεμβρίου η CME, εταιρεία διαχείρισης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων, κάνει επίσημη έναρξη διαπραγμάτευσης συμβολαίου με bitcoin. 

Μία ημέρα αργότερα, στις 18 Δεκεμβρίου, το κρυπτονόμισμα ακουμπάει ενδοσυνεδριακά σχεδόν τα 20.000 δολάρια, έχοντας εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη από τον Ιανουάριο του 2017, όταν και διαπραγματευόταν στα 836 δολάρια.

Έκτοτε, με μία μικρή εξαίρεση στις αρχές Ιανουαρίου του 2018, ξεκινάει η άτακτη υποχώρηση. 

Σε διάστημα έξι μηνών τον Ιούνιο η τιμή του έχει φτάσει στα σημερινά επίπεδα των 6.300 δολαρίων. 

Με μια μικρή παύση τον Ιούλιο που ανέβηκε πάνω από τα 8.000 δολάρια, το bitcoin παρουσιάζει μια σταθεροποίηση στα 6.000 δολάρια.

Hμερομηνίες σταθμοί

  • 31/10/2008 
    Ο αγνώστου ταυτότητας Σατόσι Νακαμότο παρουσιάζει τη μελέτη «Bitcoin: Ένα ηλεκτρονικό, μεταξύ ομοτίμων σύστημα χρήματος» που περιγράφει τη λειτουργία του bitcoin και του blockchain.
  • 3/01/2009 
    Ο Νακαμότο «εξορύσσει» το πρώτο «block» από bitcoins και λίγες ημέρες αργότερα πραγματοποιεί την πρώτη στα χρονικά συναλλαγή, στέλνοντας δέκα bitcoins στον Χαλ Φίνεϊ.
  • ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010
    Ιδρυση από την dwdollar της πρώτης αγοράς bitcoin. Η αρχική τιμή στα 0,01 του δολαρίου.
  • 17/07/2010
    Έναρξη της Mt.Gox, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο bitcoin στον κόσμο.
  • 28/11/2013
    Tο bitcoin ξεπερνά τα 1.000 δολάρια, ένα ορόσημο που θα επισκεφθεί πάλι σε τρία χρόνια.
  • 28/02/2014
    Η Μt.Gox κηρύσσει πτώχευση, μετά από κυβερνοεπίθεση από χάκερ που έκλεψαν 850.000 bitcoins, αξίας περίπου μισού εκατ. δολ. και 28 εκατ. σε ρευστό.
  • 18/12/2017
    Ιστορικό υψηλό για το bitcoin, στα 19.666 δολάρια (άνοδος 1.300% το 2017).
  • 29/06/2018
    Το bitcoin υποχωρεί στα χαμηλά εξαμήνου. Λίγους 
    μήνες αργότερα, οι αρχές προαναγγέλλουν κανονισμούς το 2019 που θα διέπουν τα κρυπτονομίσματα.