Skip to main content

Τα 10 +1 μεγαλύτερα τεχνολογικά deals όλων των εποχών

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

H απόφαση της IBM να εξαγοράσει την Red Hat, στο πιο δυναμικό έως τώρα άνοιγμα στην ιστορία της, σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη της στις μεγάλες προοπτικές του cloud και την απόφασή της να τα «βάλει» με τους ισχυρούς του κλάδου, Amazon και Microsoft. Έρχεται ωστόσο επίσης να αποκαλύψει ότι οι παραδοσιακές δυνάμεις της Σίλικον Βάλεϊ επιζητούν συμμαχίες, καθώς έρχονται αντιμέτωπες όχι μόνο με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό των διαδικτυακών κολοσσών, αλλά και με ένα περιβάλλον ευρύτερων προκλήσεων, καθώς κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σχεδιάζουν υψηλότερη φορολόγηση, αλλά και πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για τις τεχνολογικές. 

Το deal της IBM, αξίας 34 δισ. δολαρίων, είναι το τρίτο μεγαλύτερο όλων των εποχών στον τεχνολογικό κλάδο. Αξίζει να θυμηθούμε τις σημαντικότερες τεχνολογικές συμφωνίες, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. 

1. Eξαγορά της EMC από την Dell 
Αξία: 67 δισ. δολάρια. 

Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 2015, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ένα τεράστιο στοίχημα της Dell. Δύο δοκιμαζόμενες εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους, με στόχο να επιστρέψουν ως μία μεγάλη τεχνολογική δύναμη. 

2. H JDS εξαγοράζει SDL Inc.
Αξία: 41,1 δισ,. δολάρια 

Η συμφωνία ανακοινώθηκε επισήμως στις 10 Ιουλίου του 2000, όταν η φούσκα του dot.com ετοιμαζόταν να σκάσει. Ήταν δε ενδεικτική της φρενίτιδας που επικρατούσε τότε στην αγορά, με την JDS να καταβάλλει περισσότερα από 40 δισ. δολάρια για μία εταιρεία με ετήσια έσοδα μόλις 300 εκατ. δολαρίων. Ήταν μία συμφωνία που κόστισε πολύ ακριβά, με τον αγοραστή να προχωρεί τελικά σε τεράστιες απομειώσεις ενεργητικού. 

3. Η IBM αποκτά την Red Hat
Αξία: 34 δισ. δολάρια 

Η IBM αποκτά έναν μεγάλο διανομέα λογισμικού ανοιχτού κώδικα. To αντίτιμο είναι 13,5 δισ. υψηλότερο σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πριν από την ανακοίνωση των σχεδίων εξαγοράς. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της IBM. 

4. Στην Hewlett-Packard η Compaq Computer
Αξία: 31,8 δισ. δολάρια 

Η συμφωνία έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2001.  Ήταν το μεγάλο στοίχημα της HP στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις εξαιτίας της στροφής των καταναλωτών σε κινητές συσκευές. Δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα. 

5.  Εξαγορά της First Data από την KKR
Αξία: 28,7 δισ. δολάρια 

O όμιλος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων KKR απέκτησε την εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών First Data τον Απρίλιο του 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οχτώ χρόνια αργότερα η First Data επέστρεψε στο χρηματιστήριο, με μία από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες εγγραφές εκείνης της χρονιάς. 

6. Η Dell σε ιδιωτικά χέρια 
Aξία: 28,1 δισ. δολάρια 

Ήταν Φεβρουάριος του 2013, όταν ο Μάικλ Ντελ αποφάσισε να βγάλει την εταιρεία του από το χρηματιστήριο. Ήταν ένα deal, με το οποίο σηματοδότησε τη στροφή της σε μία στρατηγική μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό της στρατηγικής έγινε και η εξαγορά της EMC. 

7. Η Lucent εξαγοράζει την Ascend Communications
Αξία: 20,5 δισ. δολάρια 

Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 1999 όταν ο τεχνολογικός κλάδος πετούσε στον 7ο ουρανό. Έμεινε στην ιστορία ως μία από τις χειρότερες όλων των εποχών, όπως σχολίασαν πριν από δύο χρόνια οι New York Times. 

8. H Telecom Italia αποκτά τον πλήρη έλεγχο της Telecom Italia Mobile
Αξία: 20,3  δισ. δολάρια 

Αν συμπεριλάβουμε στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα τις τηλεπικοινωνίες, τότε το ιταλικό deal του Δεκεμβρίου του 2004 είναι μεταξύ των κορυφαίων. Τα αποτελέσματα θεωρούνται αμφιλεγόμενα. 

9. Η Seagate Technology σε ιδιωτικά χέρια
Αξία: 20 δισ. δολάρια 

Tον Μάρτιο του 2000 η εταιρεία βγήκε από το χρηματιστήριο και πέρασε σε ιδιωτικά χέρια. Δύο χρόνια αργότερα πέρασε ξανά το κατώφλι της χρηματιστηριακής αγοράς. Το 2010 σκεφτόταν και πάλι να εγκαταλείψει το χρηματιστήριο, αλλά δεν το έκανε. Εμφανίζει σήμερα κεφαλαιοποίηση 11,17 δισ. δολαρίων. 

10. Το Facebook εξαγοράζει την WhatsApp
Αξία: 19,7 δισ.  δολ. 

Τον Φεβρουάριο του 2014 το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε την πρώτη πολύ μεγάλη εξαγορά. Απέκτησε την εφαρμογή μηνυμάτων με 900 εκατ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες. 

11. Συγχώνευση Alcatel και Lucent 
Αξία: 18,9 δισ. δολάρια

Ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου του 2006, με τις δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού να ενώνουν δυνάμεις. Δέκα χρόνια αργότερα η Nokia εξαγόρασε την Alcalte Lucent έναντι 16,6 δισ. δολαρίων. 

naftemporiki.gr