Skip to main content

Οι ανησυχίες για την Όμικρον φθίνουν, οι ταξιδιωτικές μετοχές ανεβαίνουν

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τουριστικών και αεροπορικών εταιρειών την Τρίτη, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη σοβαρότητα της Όμικρον δείχνουν σημάδια υποχώρησης και οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η παραλλαγή του κορωνοϊού θα προκαλέσει μικρότερη αναστάτωση στα ταξίδια από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Οι μετοχές της μητρικής της British Airways-IAG-, της easyJet και της Wizz Air σημείωσαν άνοδο 10% στις πρωινές συναλλαγές στο Λονδίνο, ενώ ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, Tui, σημείωσε άνοδο 9%.

Άνοδο περίπου 5% σημείωσαν επίσης οι μετοχές και άλλων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, ανάμεσά τους η Ryanair, η Lufthansa και η Air France, αυξάνοντας τα κέρδη τη Δευτέρα όταν έκλεισε η αγορά του Λονδίνου.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και του τουριστικού κλάδου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις διαταραχές του Covid, επομένως τυχόν σημάδια ότι η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να είναι λιγότερο επιζήμια από το αναμενόμενο είναι πιθανό να ενισχύσουν τις μετοχές, ανέφεραν οι αναλυτές. Ήδη αρκετές χώρες χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν λόγω της ανησυχίας που προκάλεσε η Όμικρον. 

Τα κέρδη βοήθησαν τον ευρωπαϊκό δείκτη ταξιδιών και αναψυχής Stoxx 600 να αυξηθεί περισσότερο από 2% και να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Νοεμβρίου, προτού η Όμικρον χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). 

Οι μετοχές της IAG και της easyJet έχουν σημειώσει άνοδο 25% από τα μέσα Δεκεμβρίου, αν και εξακολουθούν να διαπραγματεύονται πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδά τους. «Αυτές οι μετοχές υποχώρησαν σοβαρά τον Δεκέμβριο. . . έτσι οι άνθρωποι ξεφεύγουν από αυτόν τον ακραίο αρνητισμό», δήλωσε ο Alex Irving, αναλυτής αερομεταφορών στο Bernstein.

Ενώ τα χειμερινά ταξίδια έχουν πληγεί σοβαρά από την Όμικρον, καμία αεροπορική εταιρεία δεν έχει ακόμη προειδοποιήσει για ενδεχόμενο πλήγμα στην περίοδο αιχμής του επόμενου καλοκαιριού.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών όπως η Lufthansa, η Air France και η IAG ενισχύθηκαν επίσης από ένα σημείωμα της Citigroup τη Δευτέρα που προέβλεπε ισχυρή ανάκαμψη για τις αεροπορικές εταιρείες μεγάλων αποστάσεων, χάρη στην άνοδο της ζήτησης για αεροπορικές μεταφορές, στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη για τα εταιρικά ταξίδια και στο αναμενόμενο άνοιγμα των ασιατικών συνόρων.

«Τα διεθνή ταξίδια προβλέπεται να είναι πολύ δυνατά αυτό το καλοκαίρι [για τις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ]». . . πιστεύουμε ότι η παραλλαγή Omicron καθυστέρησε την επιστροφή σε σημαντικά διεθνή ταξίδια κατά περίπου δύο μήνες», ανέφεραν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Cowen.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times