Skip to main content

Γαλλία: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών

Η Γαλλία έχει τώρα 41 κρούσματα γρίπης των πτηνών, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώτης στη Βαντέ (δυτική Γαλλία) ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Γεωργίας Ζουλιέν Ντενορμαντί, κάνοντας λόγο για μια «μεγάλη πηγή ανησυχίας».

Η τελευταία έκθεση, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανέφερε 26 κρούσματα σε φάρμες.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε φάρμα αναπαραγωγής στο Βορρά στα τέλη Νοεμβρίου. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται πλέον στα νοτιοδυτικά.

«Αυτήν την στιγμή έχουμε στη Γαλλία 41 κρούσματα μόλυνσης στην αναπαραγωγή», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πιστεύει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από τον περασμένο χειμώνα, όταν η εξάπλωση της λοιμώδους νόσου είχε προκαλέσει σχεδόν 500 εστίες αναπαραγωγής και περισσότερα από τρία εκατομμύρια πουλερικά, κυρίως πάπιες, είχαν σφαγεί.

«Πέρυσι την ίδια εποχή μιλούσαμε για περισσότερα από εξήντα φάρμες. Είχαν περάσει πολλές εβδομάδες από τότε που η εξάπλωση του ιού δεν ήταν πλέον υπό έλεγχο», συνέχισε ο κ. Ντενορμαντί.

Το υπουργείο υπολόγισε στις 31 Δεκεμβρίου ότι μεταξύ 600.000 και 650.000 πουλερικών είχαν σφαγεί από την έναρξη της επιζωοτίας. Δεν έδωσε επικαιροποιημένα στοιχεία την Τρίτη.

«Αυτό που παρακολουθούμε πιο προσεκτικά είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη πυκνότητα αναπαραγωγής», τόνισε ο υπουργός.

Υπερασπίστηκε επίσης τον περιορισμό που επιβλήθηκε, από τις αρχές Νοεμβρίου, στα πουλερικά εξωτερικού χώρου για την αποφυγή επαφής με αποδημητικά πτηνά που μεταφέρουν τον ιό. Το μέτρο, που συχνά θεωρείται καταστροφικό από τους κτηνοτρόφους και καταγγέλλεται από μέρος του επαγγέλματος, είχε θεσπιστεί ακόμη νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο.

«Ήταν απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αν δεν τα είχαμε λάβει, η κατάσταση που σας περιγράφω σήμερα θα ήταν πολύ πιο δραματική», είπε ο υπουργός.

Η Γαλλία πλήττεται για τέταρτη φορά από το 2015 από αυτόν τον ιό που πλήττει και τους Ευρωπαίους γείτονές της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP