Skip to main content

Γερμανία: Κοντά στη δεύτερη προεδρική θητεία ο Σταϊνμάιερ

Ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ πρόκειται να εκλεγεί για δεύτερη πενταετή θητεία σε έναν κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο, καθώς εξασφάλισε την υποστήριξη του συγκυβερνώντος κόμματος των Πρασίνων την Τρίτη.

Διορίστηκε για πρώτη φορά πρόεδρος το 2017, ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) Σταϊνμάιερ, 65 ετών, πέρυσι δήλωσε ότι θα ήθελε να είναι ξανά υποψήφιος όταν η Γερμανία εκλέξει τον επόμενο πρόεδρό της στις 13 Φεβρουαρίου.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι αποτελούν μέρος μιας νέας τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού με το SPD και το φιλελεύθερο FDP, ανέφεραν σε δήλωση ότι θα συνιστούσαν στους βουλευτές τους να τον ψηφίσουν.

Ο Σταϊνμάιερ είναι ένας «πολύ καλός και σεβαστός ομοσπονδιακός πρόεδρος που έχει προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στη χώρα μας κατά την πρώτη του θητεία», ανέφεραν.

Το FDP είπε επίσης ότι θα τον στηρίξει.

Το αξίωμα του προέδρου είναι ένας συμβολικός ρόλος στη Γερμανία, παρέχοντας ένα αντίστοιχο στον αρχηγό της κυβέρνησης, τον σημερινό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, επίσης σοσιαλδημοκράτη.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και έμπιστους πολιτικούς της Γερμανίας, ο Σταϊνμάιερ διορίστηκε αρχηγός κράτους μετά από παρατεταμένες θητείες ως υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του επιτελείου του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Σταϊνμάιερ είναι ένας έμπειρος δικηγόρος με τη φήμη του διπλωματικού και μετρημένου στην ομιλία του.

Ανακοινώνοντας την επιθυμία του να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία πέρυσι, είπε ότι το να είναι πρόεδρος ήταν «τιμή» και «τεράστια πρόκληση».

Οι πρόεδροι μπορούν να διεκδικήσουν το πολύ δύο θητείες στη Γερμανία, αν και ο Σταϊνμάιερ το επιτύχει θα ήταν μόλις το τέταρτο πρόσωπο που θα επανεκλεγεί σε αυτόν τον ρόλο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP