Skip to main content

Επιστροφή στα σχολεία: Ώρα της κρίσης για την Ευρώπη, λόγω της Όμικρον

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Ώρα της κρίσης για την Ευρώπη καθώς σε όλη την ήπειρο αντιμετωπίζεται το πρώτο μεγάλο δίλημμα της νέας χρονιάς: Πώς οι κυβερνήσεις να διαχειριστούν μετά τις γιορτές την επιστροφή στο σχολείο αλλά και στην εργασία για εκατομμύρια πολίτες, καθώς αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα του κορωνοϊού.

 Εν μέσω έντονων συζητήσεων, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία, αν και υπάρχει εκτεταμένος συναγερμός σχετικά με τις επιπτώσεις του τελευταίου κύματος κορωνοϊού στο προσωπικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως άλλωστε και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η Γηραιά Ηπειρος βρίσκεται για δεύτερο συνεχόμενο Ιανουάριο και πάλι στο επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας, με αποτέλεσμα να καθίσταται terra non grata για τρίτες χώρες, όπως το Κουβέιτ που προέτρεψε τους πολίτες του να εγκαταλείψουν ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων του κορωνοϊού. Περισσότερα από 4,9 εκατομμύρια κρούσματα καταγράφηκαν στην Ευρώπη τις επτά ημέρες έως την 1η Ιανουαρίου, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Στη Γερμανία άνοιξαν τα σχολεία

Στα περισσότερα γερμανικά κρατίδια, οι μαθητές επέστρεψαν από χθες κανονικά στις τάξεις τους, καθώς οι αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία.

Σε ορισμένα κρατίδια πάντως, οι γονείς που δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, μπορούν να τα φροντίσουν στο σπίτι μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. «Παρά τη δύσκολη κατάσταση, η διά ζώσης διδασκαλία δίνει στους μαθητές πρόσθετη σταθερότητα και αξιοπιστία μέσω της τακτικής επαφής με τους δασκάλους τους», λέει η υπεύθυνη για την Παιδεία στο Βερολίνο, Αστριντ-Σαμπίνε Μπούσε. Τονίζει μάλιστα ότι οι μαθητές θα φορούν μάσκες. Την πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιούνται καθημερινά τεστ στους μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί και στη συνέχεια τρία τεστ εβδομαδιαίως.

Διευθυντές στα σχολεία στη Ρηνανία –Παλατινάτο, που λειτουργολύν κανονικά από χθες, τονίζουν μάλιστα ότι αν και ανησυχούν για την Ομικρον, αλλά διαφωνούν με την επιστροφή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. «Τα παιδιά χάνουν εντελώς την κοινωνικοποίησή τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συσσώρευσαν τεράστια ελλείμματα όχι μόνο στον τομέα της μάθησης, αλλά και στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Πολλά παιδιά έχουν ξεχάσει πώς να συνεργάζονται, να διαφωνούν και δυστυχώς επιλύουν τις διαφορές τους με συγκρούσεις».

Συντόμευση της καραντίνας για τους εκπαιδευτικούς

Η Ένωση Εκπαίδευσης και Επιστήμης (GEW) υποστηρίζει τη συντόμευση της καραντίνας του κορωνοϊού για τους εκπαιδευτικούς. «Πριν από τις διακοπές, μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρίσκονταν σε καραντίνα σε ορισμένα σχολεία, γι’ αυτό μερικές φορές έπρεπε να γίνονται μαθήματα εξ αποστάσεως», δήλωσε η πρόεδρος της GEW Μάικε Φίνερμ.

Υπό την πίεση του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων της Ομικρον, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις θέλουν να προωθήσουν γενικότερα τη συντόμευση του χρόνου της καραντίνας. 

Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης πρόκειται πάντως να εξετάσει την κατάσταση σήμερα, καθώς έχει ήδη προειδοποιήσει για «εκρηκτική εξάπλωση» της Ομικρον και «υψηλούς κινδύνους για τις κρίσιμες υποδομές» εάν μεγάλος αριθμός εργαζομένων που είναι απαραίτητοι για βασικές υπηρεσίες, παραμένουν ταυτόχρονα σε καραντίνα.

Κανονικά τα σχολεία και στη Γαλλία

Στη Γαλλία, οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία τους κανονικά τη Δευτέρα, παρά την αβεβαιότητα και τις προκλήσεις που δημιουργεί η Ομικρον. Όσον αφορά το πρωτόκολλο υγείας, δεν αναμένεται μεγάλη αλλαγή: μόλις εμφανίζεται ένα θετικό κρούσμα σε μια τάξη, όλοι οι μαθητές υποβάλλονται σε PCR και πρέπει να είναι αρνητικοί στον ιό για να επιστρέψουν στο σχολείο. Η μόνη αλλαγή: ο υπουργός Εθνικής Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ αποφάσισε να ενισχύσει την πολιτική «ιχνηλάτησης επαφών» και οι μαθητές θα υποβάλλονται σε τρία τεστ σε τέσσερις ημέρες, εάν υπάρχει κρούσμα στην τάξη. «Αυτό που αλλάζει είναι ότι τώρα, όταν η οικογένεια κάνει το πρώτο τεστ, θα λάβει δύο δωρεάν selftest στο φαρμακείο,

Ένα άλλο σημείο που ανησυχεί τον τομέα της εκπαίδευσης είναι οι εκπαιδευτικοί, που υπόκεινται στους ίδιους κανόνες απομόνωσης με τον υπόλοιπο πληθυσμό σε περίπτωση μόλυνσης ή επαφής με κρούσμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου, το 30% των εκπαιδευτικών μπορεί να είναι θετικό στην Ομικρονστην αρχή της σχολικής χρονιάς. Ο Ιανουάριος θα είναι κρίσιμος για την Εκπαίδευση παραδέχεται ο Γάλλος υπουργός Παιδείας και τονίζει ότι «οι εμβολιασμένοι ενήλικες θα εφαρμόζουν το ίδιο πρωτόκολλο για επαναληπτικές εξετάσεις» με αυτό των παιδιών.

Ιταλία: Χωρίς αναβολή, στις 10 Ιανουαρίου

Χωρίς αναβολή, τασχολεία θα ανοίξουν κανονικά στην Ιταλία στις 10 Ιανουαρίου, όπως είχε προγραμματιστεί από την κυβέρνηση. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι,είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν αναβολές και παρά την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, η γραμμή δεν άλλαξε τις τελευταίες ώρες.

Ο πρόεδρος της Περιφέρειας της Καμπανίας, Βιτσέντζο Ντε Λούκα, έχει ζητήσει πάντως αναβολή 20-30 ημερών για την επιστροφή των μαθητών στην τάξη. «Στη σημερινή κατάσταση εξάπλωσης της λοίμωξης στους πολύ νέους, η απλή αναβολή της επιστροφής στο σχολείο θα ήταν ένα ισορροπημένο και πολύ χρήσιμο μέτρο…Η παράταση 20-30 ημερών θα επέτρεπε να ξεπεραστεί η κορύφωση της μετάδοσης. Σίγουρα, αυτό δεν θα ήταν ένα ιδανικό μέτρο, αλλά θα επέτρεπε στους μαθητές να ξαναρχίσουν τα μαθήματά τους χωρίς προβλήματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα», υποστήριξε ο πρόεδρος της Περιφέρειας της Καμπανίας.

Σήμερα πάντως το μεσημέρι, πραγματοποιείται στη Ρώμη έκτακτη Διάσκεψη των Περιφερειών και των Αυτόνομων Επαρχιών για να εξεταστεί η διαχείριση της επαναλειτουργίας των σχολείων. «Οι υπηρεσίες υγείας – λέει ο Παολίνο Μαρότα, πρόεδρος της Ενωσης Διευθυντών Σχολείων (Andis). – βρέθηκαν απροετοίμαστες μπροστά στο κύμα της πανδημίας και έτσι τις τελευταίες εβδομάδες το σύστημα εντοπισμού λοιμώξεων στα σχολεία, δεν λειτουργεί».

Συνάντηση σήμερα στην Ισπανία

Το Διαπεριφερειακό Συμβούλιο Υγείας συνεδριάζει σήμερα στην Ισπανία για να καταλήξει στους όρους επιστροφής στις τάξεις μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι περισσότεροι ειδικοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, με ταυτόχρονη αύξηση των τεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της El Pais, σχεδιάζεται η αλλαγή του χρόνου καραντίνας των μαθητών που δεν έχουν εμβολιαστεί, όταν παρουσιάζεται ένα κρούσμα στην τάξη. Το Διαπεριφερειακό Συμβούλιο πρόκειται μάλιστα να εξαιρέσει τους μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών από την περίοδο απομόνωσης ακόμα κι αν υπάρχει μετάδοση στην τάξη και δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, δεν αντιτίθενται σε αυτό το μέτρο, αλλά ζητούν την παρακολούθηση των συμπτωματικών παιδιών, καθώς διαφορετικά μπορεί να αυξηθούν τα κρούσματα στα σχολεία. 

Η Ανδαλουσία ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα απαιτεί από τώρα την καραντίνα ολόκληρων τάξεων όταν παρουσιάζεται θετικό κρούσμα σε έναν μαθητή. «Σε περίπτωση οποιουδήποτε κρούσματος ή θετικού κρούσματος, οι μαθητές θα απομονωθούν σε συντονισμό με τα κέντρα υγείας», είπε ο υπουργός Υγείας της Ανδαλουσίας, Χεσούς Αγκίρε. Την περασμένη Παρασκευή η Μαδρίτη ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα απομονώνεται ολόκληρη η τάξη. 

Στη Ναβάρα, όλοι οι μαθητές ελέγχονται με PCR και, αν όλα τα τεστ είναι αρνητικά, πραγματοποιούνται κανονικά τα μαθήματα.

Ο επιδημιολόγος Κίκε Μπάσα, τονίζει ότι «με απασχολούν περισσότερο οι καθηγητές, παρά οι μαθητές. Καταλαβαίνω ότι οι δάσκαλοι που είναι εμβολιασμένοι δεν θα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα, κάτι που λέει ο κανόνας, αλλά πρέπει επίσης να ανησυχούμε περισσότερο γιατί μπορεί να επιτρέψει στον ιό να κυκλοφορεί περισσότερο στα σχολεία».

Στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία και στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, τα α σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν ξανά στις 10 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, σηματοδοτώντας ένα πρώτο βήμα προς την επιστροφή της της χώρας στην κανονικότητα, μετά από δύο εβδομάδες lockdown. Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει ωστόσο την κατάσταση στις 14 Ιανουαρίου.

Οι φοιτητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους μέσω Διαδικτύου «εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνηση. Η διατήρηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κλειστά θα δώσει επίσης σε «αυτή την ηλικιακή ομάδα περισσότερο χρόνο για να λάβουν οι φοιτητές μια ενισχυτική δόση» του εμβολίου

Οι αθλητικές δραστηριότητες για τους νέους έως 17 ετών θα επιτραπούν ξανά έως τις 20:00 σε εξωτερικούς χώρους, από τις 11 Ιανουαρίου.