Skip to main content

Κίνα: Lockdown σε πόλη με 1,2 εκατ. κατοίκους μετά από 3 κρούσματα

Σε καθεστώς lockdown εισέρχεται άλλη μία πόλη στην κεντρική Κίνα, η οποία μάχεται για να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19.

Οι αρχές στην πόλη Γιούτζου, στην επαρχία Χενάν, δήλωσαν ότι και οι 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι θα περιοριστούν στα σπίτια τους μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων. Πρόκειραι για δύο ασυμπτωματικά κρούσματα, τα οποία αναφέρθηκαν την Κυριακή, και μια τρίτη ασυμπτωματική μόλυνση που εντοπίστηκε τη Δευτέρα. 

Εκτός από τις βασικές υπηρεσίες, όπως τα σούπερ μάρκετ, όλες οι δημόσιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς και των εμπορικών κέντρων, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.  Όσοι εργάζονται σε βιομηχανίες πρώτης ανάγκης, όπως τα σούπερ μάρκετ, η παραγωγή φαρμάκων και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις, επιτρέπεται να πάνε στην εργασία τους αφού παρουσιάσουν αρνητικό τεστ Covid-19.

Η Κίνα ανέφερε 108 νέα τοπικά κρούσματα σε τρεις επαρχίες τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων 95 στη βορειοδυτική επαρχία Σαανσί, οκτώ στη νοτιοανατολική Τσετσιάνγκ και πέντε στη Χενάν, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC). Η χώρα ανέφερε επίσης 21 νέα τοπικά ασυμπτωματικά κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 19 στη Χενάν και δύο στη Σαγκάη, ανέφερε το NHC.

Να σημειωθεί ότι η Κίνα μετράει ξεχωριστά τα ασυμπτωματικά κρούσματα από τα κρούσματα με συμπτώματα. 

Το lockdown της Γιούτζου αντικατοπτρίζει τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στους κατοίκους της βορειοδυτικής πόλης Σιάν, οι 13 εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας βρίσκονται σε lockdown εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. 

Η Κίνα παραμένει αφοσιωμένη στην πολιτική της για μηδενικά κρούσματα- εφαρμόζοντας αυστηρούς περιορισμούς, μαζικά τεστ, καραντίνες και στοχευμένα lockdown-, η οποία αποδεικνύεται ολοένα και πιο δύσκολο έργο.

Σύμφωνα όμως με την Eurasia Group, η Κίνα με την (κάποτε επιτυχημένη και αποτελεσματική) Covid-zero πολιτική της θα βρεθεί σε δύσκολη θέση γιατί δεν προσαρμόζεται στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. «Το να κρατάς τη χώρα κλειδωμένη για δύο χρόνια, έχει πλέον καταστήσει πιο επικίνδυνο το άνοιγμά της ξανά….Η αρχική επιτυχία του zero Covid και η προσωπική προσκόλληση του Σι Τζινπίνγκ σε αυτό καθιστά αδύνατη την αλλαγή πορείας», σχολιάζει, εξηγώντας ότι η πολιτική της Κίνας θα αποτύχει να περιορίσει τις μολύνσεις, οδηγώντας σε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, που απαιτεί με τη σειρά του πιο αυστηρά lockdown. 

naftemporiki.gr