Skip to main content

Πορτογαλία: Επίθεση χάκερ σε ιστοτόπους του ομίλου μέσων ενημέρωσης Impressa

Οι ιστοσελίδες του μεγαλύτερου περιοδικού της Πορτογαλίας και ενός τηλεοπτικού καναλιού που ανήκει στον ίδιο όμιλο μέσων ενημέρωσης τέθηκαν εκτός λειτουργίας σήμερα, λόγω κυβερνοεπίθεσης.

Η επίθεση που ξεκίνησε την Κυριακή εναντίον των ιστοσελίδων του περιοδικού Expresso και του τηλεοπτικού καναλιού SIC συνιστά «επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας, πρωτοφανή για την Πορτογαλία», τονίζει ο όμιλος Impressa σε ανακοίνωσή του. Ο όμιλος σκοπεύει να καταθέσει μήνυση και είναι σε επαφή με τη δικαστική αστυνομία και το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας.

Ένας εκπρόσωπος του ομίλου, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το είδος της πειρατείας. Άλλα μέσα του Impressa όμως αναφέρουν ότι ενδέχεται να πρόκειται για επίθεση με λυτρισμικό από μια ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλούνται Lapsus Group.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μαρκ Ριβέρο, η ομάδα αυτή είναι πρόσφατη και χρησιμοποιεί «τεχνικές χάκινγκ» όταν στοχεύει τα θύματά της. Παρά τα μηνύματα που κάνουν λόγο για επίθεση με λυτρισμικό, αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. «Η ομάδα προωθεί τη δράση της μέσω του Telegram, όπου οι εγκληματίες μοιράζονται μεγάλο μέρος των κλεμμένων δεδομένων», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP