Skip to main content

Γαλλία: Πρωτιά του Μακρόν δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου εισέρχεται η Γαλλία με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν σταθερό προβάδισμα στον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Δημοσκόπηση που διοργανώθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Les Echos» και του «Classic Radio» από την  OpinionWay, δείχνει ότι ο Μακρόν εξακολουθεί να προηγείται  με 26% στον πρώτο γύρο και ακολουθούν με 16% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές και η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, που διεκδικούν την είσοδό τους στο δεύτερο γύρο .

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Μακρόν θα κέρδιζε στο δεύτερο γύρο την Πεκρές με 54% και την Λε Πεν με 58%.

«Ο Εμμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να επωφελείται από το προεδρικό του αξίωμα,  χωρίς να έχει δηλώσει ακόμη την υποψηφιότητά του, κάτι που είναι για αυτόν σημαντικό πλεονέκτημα», εκτιμά ο Μπρουνό Ζανμπάρ, αντιπρόεδρος της OpinionWay.

Η μάχη φαίνεται σκληρή για το ποια θα είναι η αντίπαλος του Μακρόν στον δεύτερο γύρο, καθώς ισοψηφούν η Βαλερί Πεκρές και η Μαρίν Λε Πεν. Η Πεκρές, περιφερειάρχης στην περιοχή του Παρισιού, «δεν έχει ανοδική δυναμική, αλλά και δεν έχει χάσει την επιρροή της», σημειώνει ο Μπρουνό Ζανμπάρ.

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λε Πεν πλήττεται από τον ανταγωνισμό με τον επίσης ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ, που συγκεντρώνει το 13% στην πρόθεση ψήφου. Ο Ζεμούρ δεν έχει πλέον την ορμή του περασμένου φθινοπώρου, αλλά δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. «Η άνοδός του έχει σταματήσει, αλλά σε υψηλό επίπεδο για έναν υποψήφιο χωρίς κόμμα» ,εκτιμά ο Ζανμπάρ. Για τον Ζεμούρ,το διακύβευμα είναι να αντισταθεί στη λογική της «χαμένης ψήφου» και  να σπάσει το σενάριο της μάχης ανάμεσα στη Βαλερί Πεκρές και την Μαρίν Λε Πέν για μια θέση στον δεύτερο γύρο», τονίζει ο αντιπρόεδρος της OpinionWay.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά την εξαμηνιαία Γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κριθεί από τα αποτελέσματά της, τον προσεχή Ιούνιο. Οι βασικοί, εμβληματικοί στόχοι που έχει θέσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι έξι και από την επίτευξή τους θα κριθεί και η αποτελεσματικότητα της Γαλλικής προεδρίας.

naftemporiki.gr