Skip to main content

Τραμπ: «Σταδιακά» η απόσυρση από τη Συρία – Θα προστατευθούν οι Κούρδοι

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν «σταδιακά» από τη Συρία, σημειώνοντας ότι επιθυμεί να προστατέψει τους Κούρδους μαχητές στη χώρα -οι οποίοι φέρουν τη στήριξη της Ουάσινγκτον- κατά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δήλωσε ότι ποτέ δεν έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα διάρκειας τεσσάρων μηνών για την αποχώρηση, την οποία ανακοίνωσε πριν δύο εβδομάδες ενάντια στις συμβουλές ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων ασφαλείας, χωρίς διαβούλευση με βουλευτές ή συμμάχους των ΗΠΑ που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Δαμασκός ανακοίνωσε την αποχώρηση «400 Κούρδων μαχητών» από την Μάνμπιτζ

Την ίδια ώρα ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την αποχώρηση «περίπου 400 Κούρδων μαχητών» από την περιοχή της Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία, λίγες μέρες μετά την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στα περίχωρα της περιοχής αυτής, μετά την έκκληση που απηύθυναν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κουρδική οργάνωση που φοβάται ότι με την αποχώρηση των ΗΠΑ οι Κούρδοι της Συρίας θα δεχτούν επίθεση από την Τουρκία.

Στο παρελθόν, οι YPG, η κυριότερη κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση, είχε διαβεβαιώσει ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Μάνμπιτζ, αλλά η Άγκυρα δεν έπαψε να ισχυρίζεται ότι η αποχώρηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, απειλώντας να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πόλης.

Η Μάνμπιτζ απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα και η τοποθεσία της θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου «διασταυρώνονται» οι τρεις εδαφικοί τομείς υπό την επιρροή της Ρωσίας, της Τουρκίας και (προς το παρόν) των ΗΠΑ.

Μακρόν σε Πούτιν: Η μάχη στη Συρία δεν έχει ολοκληρωθεί

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαίωσε εκ νέου στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, την ανάγκη ολοκλήρωσης του πολέμου στη Συρία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και διατήρησης των δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων.

«Αυτή η μάχη δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται στο πεδίο, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού» τόνισε ο Μακρόν στον Πούτιν.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, στον Ρώσο πρόεδρο ο Μακρόν «υπογράμμισε την ανάγκη για αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω αποσταθεροποίησης που πιθανόν να είναι προς το συμφέρον των τζιχαντιστών».

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη οι συμμαχικές δυνάμεις του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, να διατηρηθούν, «δεδομένης της συνεχιζόμενης αφοσίωσής τους στον πόλεμο ενάντια στην ισλαμική τρομοκρατία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters