Skip to main content

Γερμανία: Σε κίνδυνο η ζώνη Σένγκεν μετά τα νέα μέτρα ελέγχων Δανίας – Σουηδίας

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζώνη ελεύθερης μετακίνησης χωρίς διαβατήριο Σένγκεν μετά τα νέα μέτρα ελέγχων στα σύνορα Δανίας και Σουηδίας, εκτίμησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η προσφυγική κρίση, με την είσοδο στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερων από 1 εκατομμυρίου προσφύγων, κυρίως μέσω Ελλάδας το 2015, έχει οδηγήσει πολλές χώρες – μέλη της Ένωσης και πιο ειδικά της συνθήκης Σένγκεν (στην οποία λαμβάνουν μέρος 22 εκ των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε.) να εντείνουν τους ελέγχους στα σύνορά τους, αίροντας στην πράξη την απόλυτη ελευθερία μετακίνησης η οποία είχε κατακτηθεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Η Σουηδία και η Δανία έλαβαν χωριστά νέα μέτρα, με στόχο να περιορίσουν τη ροή προσφύγων στις επικράτειές τους.

Για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα, η Σουηδία επιβάλλει πλέον την επίδειξη δελτίου ταυτότητας για όλα τα πρόσωπα που φθάνουν από τη Δανία, η οποία απάντησε αμέσως επιβάλλοντας ελέγχους στα δικά της σύνορα με τη Γερμανία.

Αντιμέτωπη με εισροή προσφύγων πρωτοφανή μετά τους βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990, η Σουηδία έλαβε το φθνόπωρο πολλά μέτρα με στόχο να αποθαρρύνει τους μετανάστες να επιλέξουν το σκανδιναβικό βασίλειο ως τελικό προορισμό στον μακρύ περίπλου τους ανά την Ευρώπη.

Στις 12 Νοεμβρίου η κυβέρνηση αποκατέστησε τους τυχαίους ελέγχους σε δύο «αυτοκινητόδρομους» της μετανάστευσης, τη γέφυρα – σήραγγα του Όρεσουντ που συνδέει τη Δανία με τη Σουηδία και τα οχηματαγωγά που προέρχονται από τα δανικά και τα γερμανικά λιμάνια της Βαλτικής.

Οι έλεγχοι γίνονται πλέον συστηματικοί. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, καθώς οι πολίτες των σκανδιναβικών χωρών μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα από τη μια χώρα της περιφέρειας στην άλλη ήδη από τη δεκαετία του 1950.