Skip to main content

Αρκούδες ή ταύροι στις αγορές το 2019;

Το 2019 δεν μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για τις διεθνείς αγορές, οι οποίες κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης βρίσκονται στο… κόκκινο, δίνοντας συνέχεια στις «αρκούδες» του 2018.

Ο Δεκέμβριος μάλιστα, ήταν ο χειρότερος από τη Μεγάλη Ύφεση του 1931, ενώ σωρευτικά το προηγούμενο έτος, καταγράφηκαν οι υψηλότερες απώλειες της τελευταίας δεκαετίας.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι το 2019 έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μία… ευχάριστη έκπληξη, δίνοντας το έναυσμα για μία χρονιά κερδών στις διεθνείς αγορές.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, οι αναλυτές ήταν έκδηλα ανήσυχοι α) για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, β) για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve και γ) για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Οι επενδυτές της Wall Street, βέβαια, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του CNBC, φαίνεται πως επιλέγουν να υιοθετήσουν μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση για το νέο έτος, προοιωνίζοντας μία ετήσια αύξηση της τάξης του 20%.

«Δεδομένων των μακροοικονομικών μεγεθών, οι απώλειες του 2018 δεν ήταν επαρκώς δικαιολογημένες. Επομένως, θεωρώ ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου. Νομίζω ότι φθάσαμε στον “πάτο” και πλέον, μπορούμε να ανεβούμε» δηλώνει στο CNBC ο Τζόναθαν Γκόλουμπ, αναλυτής της Credit Suisse.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Αυτή της έντονης μεταβλητότητας και της χρηματιστηριακής αστάθειας. «Αν και υπάρχει μία καλύτερη αίσθηση για την πορεία των αγορών, οι μεγάλες προκλήσεις παραμένουν» επισημαίνει ο Εντ Κέον, επικεφαλής επενδυτής στην QMA.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν το τι μέλλει γενέσθαι, έγκεινται στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve και στους δασμούς του παγκόσμιου εμπορίου.

Θα ανέβει η ΕΚΤ στο άρμα της Fed;

Οι αναλυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο της περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ως πρώιμη και αδικαιολόγητη την επιλογή της Fed να προχωρήσει σε τέσσερις γύρους αυξήσεων εντός του 2018.

Για το νέο έτος, ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, έχει προαναγγείλει δύο ακόμη γύρους αυξήσεων, προχωρώντας στην περαιτέρω συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed.

«Κλειδί» θα αποτελέσει και η στάση της ΕΚΤ, η οποία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των μηδενικών επιτοκίων το προσεχές φθινόπωρο, προλειαίνοντας το έδαφος για τη σταδιακή άρση των υπερ-διευκολυντικών νομισματικών μέτρων.

Με το βλέμμα στην 1η Μαρτίου

Όσον αφορά το «καυτό» μέτωπο του εμπορίου, την 1η Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία των 90 ημερών για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ επί της πολιτικής των δασμών.

«Εάν καταλήξουμε σε μία δίκαιη και αποτελεσματική συμφωνία, τότε αναμφίβολα θα πρόκειται για μία θετική είδηση, η οποία θα επιδράσει θετικά στις αγορές» σχολιάζει ο Κέον.

Ωστόσο, ο σκεπτικισμός και η επιφυλακτικότητα δεν μπορούν να αγνοηθούν, καθώς η διατήρηση της πολιτικής των δασμών θα μπορούσε να συνεπάγεται την περαιτέρω εξασθένηση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

naftemporiki.gr