Skip to main content

Γαλλία: «Πέρασε» από την Εθνοσυνέλευση το εμβολιαστικό πάσο

Οι Γάλλοι βουλευτές ενέκριναν ένα νέο εμβολιαστικό πάσο για τον COVID-19 νωρίς το πρωί της Πέμπτης μετά από τριήμερη ταραχώδη συζήτηση, που τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από τις δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι ήθελε να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους.

Στην Εθνοσυνέλευση, 214 βουλευτές ενέκριναν το πάσο, έναντι 93 που καταψήφισαν, ενώ 27 απείχαν. Τα μέτρα θα εξεταστούν και θα ψηφιστούν στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα.

Η επίσημη έναρξη ισχύος του νόμου, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου, ενδέχεται να καθυστερήσει επειδή το συντηρητικό κόμμα Les Républicains είπε ότι θα παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Συμβούλιο για να διασφαλίσει ότι η «ισορροπία» μεταξύ της ανάγκης «προστασίας» των Γάλλων και ο σεβασμός των ελευθεριών τους είναι σεβαστός.

Εάν εγκριθούν, τα νέα μέτρα θα σημαίνουν ότι άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένα για να συμμετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να εισέρχονται σε μέρη όπως μπαρ και εστιατόρια. Ένα αρνητικό τεστ COVID-19 δεν θα αρκεί πλέον όπως πριν, εκτός από την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υγείας.

Η ψηφοφορία έρχεται καθώς το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανέφερε την Τετάρτη ένα ρεκόρ 332.252 κρουσμάτων COVID-19.

Το νέο γαλλικό πάσο μοιάζει με τον λεγόμενο κανόνα 2G που έχει εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Γερμανία, ο οποίος περιορίζει την πρόσβαση σε εστιατόρια ή θέατρα σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον COVID. Αν και δεν επιβάλλει άμεσα τον εμβολιασμό, κάνει ουσιαστικές διακρίσεις έναντι των μη εμβολιασμένων.

Οι υποστηρικτές της πολιτικής λένε ότι επιδιώκει να ενθαρρύνει όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο αν και έχει εξοργίσει τους ανεμβολίαστους και είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά διαμαρτυριών – ορισμένες βίαιες – γύρω από τη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε την Τετάρτη να καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια για άτομα άνω των 50 ετών, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη δραματική αύξηση των καθημερινών μολύνσεων από κορωνοϊό. Όσοι στο εργατικό δυναμικό είναι άνω των 50 ετών θα πρέπει να επιδείξουν δελτίο υγείας που θα αποδεικνύει ότι είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον COVID-19, διαφορετικά αντιμετωπίζουν αναστολή από την εργασία από τα μέσα Φεβρουαρίου. Όσοι είναι άνω των 50 ετών που δεν εργάζονται θα πρέπει είτε να εμβολιαστούν είτε να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Οι νέοι κανονισμοί, μερικοί από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη, συμφωνήθηκαν μετά τον αριθμό ρεκόρ σχεδόν 190.000 κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την Τετάρτη και οι θάνατοι έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 2020.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico