Skip to main content

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε σήμερα την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Είχε προηγηθεί η κυβερνοεπίθεση εναντίον της εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Sony, για την οποία οι αμερικανικές αρχές θεωρούν υπεύθυνη την Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι κυρώσεις επιβάλλονται σε τρεις οργανισμούς και σε δέκα αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, ορισμένοι εκ των οποίων εργάζονται στο Ιράν, τη Συρία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Ναμίμπια.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί τι σχέση έχουν οι τρεις οργανισμοί —στους οποίους είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Οι δέκα κατονομαζόμενοι αξιωματούχοι δεν είναι υψηλόβαθμοι, όμως συνδέονται με τις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ από τη δεκαετία του 1950. Τα μέτρα αυτά ενισχύθηκαν πρόσφατα, μετά τις τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα.

Σημειώνεται ότι ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν στο Reuters ότι οι κυρώσεις δεν συνδέονται άμεσα με την κυβερνοεπίθεση εναντίον της Sony.