Skip to main content

Βραζιλία: Αναζητούνται δεκάδες δραπέτες μετά την εξέγερση στη φυλακή

Η αστυνομία στη βόρεια Βραζιλία αναζητά δεκάδες κρατούμενους που δραπέτευσαν από τη φυλακή της πόλης Μανάους, στην οποία ξέσπασαν την Κυριακή ταραχές με αποτέλεσμα 56 άνθρωποι να σκοτωθούν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, 40 από τους 87 δραπέτες έχουν συλληφθεί.

Στο μεταξύ οι οικογένειες των κρατούμενων συγκεντρώθηκαν έξω από το τοπικό νεκροτομείο για να ταυτοποιήσουν τα θύματα, κάποια από τα οποία είναι αποκεφαλισμένα.

Οι ταραχές ξέσπασαν αργά το βράδυ της Κυριακής και οι αρχές κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση γύρω στις 7 το πρωί της Δευτέρας, 17 ώρες αργότερα.

Η σφαγή αυτή είναι το τελευταίο επεισόδιο στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην πανίσχυρη συμμορία διακίνησης ναρκωτικών PCC (Διοίκηση Πρώτης Πρωτεύουσας) του Σάο Πάουλο και την τοπική «Βόρεια Οικογένεια» του Μαναούς. Η τελευταία πιστεύεται ότι εξαπολύει επιθέσεις εναντίον κρατουμένων, μελών της PCC κατόπιν εντολής μιας τρίτης συμμορίας, της «Κόκκινης Διοίκησης» (CV) που εδρεύει στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, το βράδυ της Κυριακής κρατούμενοι αντάλλαξαν πυρά με τους αστυνομικούς και κράτησαν ομήρους 12 φύλακες και τουλάχιστον 74 συγκρατούμενούς τους. Ορισμένοι από τους ομήρους εκτελέστηκαν, ενώ άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν ματωμένα και καμένα πτώματα στοιβαγμένα στην αυλή της φυλακής και σε καρότσια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters