Skip to main content

Η εξάρτηση από το gaming αναγνωρίζεται ως διαταραχή από τον ΠΟΥ

Η εξάρτηση από το gaming πρόκειται για πρώτη φορά να ενταχθεί στη λίστα των διαταραχών ψυχικής υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στο πλαίσιο του 11ου ICD (International Classification of Diseases) του, με το όνομα «διαταραχή gaming» (gaming disorder).

Όπως αναφέρει το BBC, το προσχέδιο του εγγράφου κάνει λόγο για μια αλληλουχία συνεχιζόμενων και επανειλημμένων περιπτώσεων συμπεριφοράς οι οποίες είναι τόσο έντονες ώστε να υπερισχύουν σε σχέση με άλλα ενδιαφέροντα τα οποία μπορεί να έχει κάποιος στη ζωή του. Σημειώνεται πως κάποιες χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το πρόβλημα ως σημαντικό κομμάτι της δημόσιας υγείας, δρομολογώντας την ίδρυση κλινικών απεξάρτησης.

Η τελευταία έκδοση του ICD ολοκληρώθηκε το 1992, και ο νέος οδηγός αναμένεται να εκδοθεί το 2018. Σε αυτόν περιέχονται κωδικοί για ασθένειες, ενδείξεις και συμπτώματα, και χρησιμοποιείται από γιατρούς και ερευνητές για την παρακολούθηση και διάγνωση ασθενειών. Ως προς την αφύσικη εξάρτηση από το gaming, θα υποδεικνύεται ότι θα πρέπει να είναι εμφανής για μια περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών για να υπάρξει διάγνωση, προσθέτοντας πως η περίοδος αυτή θα μπορούσε να είναι μικρότερη εάν τα συμπτώματα είναι έντονα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλλειψη ελέγχου όσον αφορά στο gaming (συχνότητα, ένταση, διάρκεια), αυξημένη προτεραιότητα στο gaming και συνέχιση ή κλιμάκωση του gaming παρά τις αρνητικές επιπτώσεις.