Skip to main content

Η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ στη «Σμύρνη μου αγαπημένη»

Καθώς το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην προσφυγική κρίση, η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ, πολυβραβευμένη Βρετανή ηθοποιός, γνωστή και για την ακτιβιστική της δράση, έρχεται στην Αθήνα για να παρακολουθήσει, την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 7 απόγευμα, την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» που ανέβηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» [Πειραιώς 254, Ταύρος].

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ υπήρξε πάντα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δράμα των προσφύγων της Σμύρνης, που γνώρισε μέσω του έργου «Σμύρνη μου Αγαπημένη», την συγκλόνισε. Το σημερινό δράμα των προσφύγων της Συρίας που φτάνουν στα ίδια ελληνικά νησιά, υπό παρόμοιες συνθήκες και φιλοξενούνται και πάλι από τους Έλληνες την έκανε υπέρμαχο του θέματος. Πρόσφατα, διοργάνωσε φιλανθρωπικές παραστάσεις στο Λονδίνο για την συγκέντρωση χρημάτων για τους πρόσφυγες. Η τραγωδία της Σμύρνης πιστεύει πως θα έπρεπε να είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη για να αφυπνίζει συνειδήσεις και να μην ζούμε παρόμοιες τραγωδίες.

Στην παράσταση της Τετάρτης, στις 6 Ιανουαρίου, θα παραβρεθεί και ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Μάρτιν Σέρμαν.

Με ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και αυθεντικό φωτογραφικό υλικό με τρισδιάστατες προβολές από τη θρυλική πόλη, η παράσταση, που βασίζεται σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κείμενο, πιστή πάντα στην προσπάθειά της να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη, μας ξεναγεί στη ζωή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, της Σμύρνης του ξεριζωμού και της ξενιτιάς.

Ηρωίδα του έργου είναι μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ, η οποία θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά, όπου ζει πια, και ξαναζεί τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς.

Ο άντρας της Φιλιώς, φανατικός Έλληνας και βενιζελικός, όπως και ο πατέρας και τα παιδιά της, ζουν με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης επιτυχημένοι έμποροι, βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες, θέλουν τη Σμύρνη αυτόνομη.

Στο έργο κυριαρχούν  τα ιστορικά γεγονότα, που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων, μέχρι την καταστροφή της μοναδικής πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση.

Ερμηνεύουν: Μιμή Ντενίση, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Μάνος Ζαχαράκος, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Νέλη Αλκάδη, Μιχάλης Μητρούσης, Κώστας Βουτσάς, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Αναστασία Σκοπελίτη, Χρήστος Βελιάνο, Χριστίνα Δρεμέτσικα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Νικόλας Γκιούλης, Μαριλένα Κάραλη, Φίλιππος Ζαρφειάδης. 

naftemporiki.gr