Skip to main content

S&P: Δεν επηρεάζεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας από την πώληση της θυγατρικής στη Βουλγαρία

Η πιστοληπτική αξιολόγηση για την Εθνική Τράπεζα (CCC+) και η προοπτική της (σταθερή) δεν επηρεάζονται από την απόφαση της τράπεζας να συμφωνήσει με τον όμιλο KBC για την πώληση του ποσοστού 99,91% των μετοχών της στη βουλγαρική θυγατρική της United Bulgarian Bank (UBB), ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Ο οίκος εκτιμά ότι η πώληση αποτελεί μέρος της προσπάθειας αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να επικεντρωθεί η τράπεζα στη βασική της δραστηριότητα, παρά στην επέκταση του σήματός της.

Ως συνέπεια, ο S&P σημειώνει ότι η NBG θα πρέπει να πουλήσει τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού της στο εξωτερικό – που σήμερα αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 10% του συνολικού ενεργητικού του ομίλου – έως το τέλος του 2018.

Η πώληση θα βελτίωνε το ποσοστό των εποπτικών κεφαλαίων Tier 1 της τράπεζας κατά περίπου 100 μονάδες βάσης, αναφέρει ο S&P, εκτιμώντας ότι θα έχει επίσης μία ήπια θετική επίδραση στο προσαρμοσμένο με τον κίνδυνο δείκτη κεφαλαίων που υπολογίζει, περίπου 0,25% έως 0,30% σε σύγκριση με το 5,3% στο τέλος του 2015.

Πάντως, ο οίκος προειδοποιεί ότι «αυτό δεν αλλάζει ουσιαστικά την άποψή μας για το εύθραυστο οικονομικό προφίλ κινδύνου στο πλαίσιο του ασθενούς λειτουργικού περιβάλλοντος που συνεχίζουμε να βλέπουμε στην Ελλάδα, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις αδύναμες προοπτικές κερδοφορίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ