Skip to main content

Τι φέρνει για τους φορολογούμενους το 2021

Αυξήσεις σε μισθούς, μειώσεις φόρων και νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων «φέρνει» το 2021. Ήδη το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα μέτρα στήριξης τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα με κάποια ήδη να έχουν δρομολογηθεί.

Με την έναρξη του 2021, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Από τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται, εφόσον οι ετήσιες αποδοχές τους ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ, καθώς καταργείται για το 2021 η εισφορά αλληλεγγύης. Μέτρο το οποίο δεν ισχύει για όσους εργάζονται στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους.
  • Το παραπάνω συνδυάζεται και με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, μέτρο το οποίο καλύπτει και όσους η αμοιβή είναι μικρότερη από 1.000 ευρώ μηνιαίως. Όφελος υπάρχει και για τους εργοδότες, καθώς η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά και τους ίδιους.
  • Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει κλειστές από τις 16 Δεκεμβρίου θα καταβάλλουν μόλις το 20% του ενοικίου στον ιδιοκτήτη. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση είναι σε αναστολή, αλλά και τις επιχειρήσεις που λειτούργησαν με «παράδοση εκτός». Όπως έχει ανακοινωθεί, οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 60% του αρχικού ενοικίου. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες ωστόσο λειτουργούσαν, η μείωση του ενοικίου παραμένει στο 40%.
  • Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με το 50% να αποτελεί επιδότηση. Για τους δικαιούχους, θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου τους μήνες Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2020, θα αφαιρεθεί η ενίσχυση που έλαβαν μέσω του 4ου κύκλου, ενώ το ελάχιστο ποσό δανεισμού διατηρείται στα 1.000 ευρώ. Στις προϋποθέσεις και η διατήρηση των θέσεων εργασίας έως τον Ιούνιο του 2021.
  • Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myΘΕΡΜΑΝΣΗ για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Η προθεσμία λήγει στις 11 του μηνός, ενώ φέτος εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης επιδοτούνται η χρήση φυσικού αερίου, υγραερίου, αλλά και καυσόξυλων ή pellet – μόνο για τις ορεινές περιοχές έως 2.500 κατοίκους.
  • Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myCAR, θα πρέπει να μπουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που επιθυμούν να θέσουν το αυτοκίνητο ή τη μηχανή τους σε ακινησία. Προσοχή, καθώς θα πρέπει να φυλάξουν τις πινακίδες (δεν παραδίδονται στην εφορία), ενώ θα πρέπει να δηλώσουν και το σημείο στο οποίο θα βρίσκεται το ακινητοποιημένο όχημα. Σε αυτή την περίπτωση, η δήλωση ακινησίας, αλλά και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Για την 1η Απριλίου 2021 μετατέθηκε η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων-myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα, με τροποποίηση της κοινής απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Νέες προθεσμίες λόγω πανδημίας

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ προχώρησε και σε νέες παρατάσεις στις προθεσμίες για τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.

Ειδικότερα:

  • Παρατείνεται έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2020:

– Τροποποιητικές δηλώσεις για ποσά αγροτικών επιδοτήσεων, που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2020.

– Δηλώσεις φορολογικού έτους 2019 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του

– Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

– Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.

– Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., από τον φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2020.

 Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ:

– με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή

– με φυσικό φάκελο ταχυδρομικά (με συστημένη επιστολή ή υπηρεσία ταχυμεταφοράς).

Παράλληλα παρατείνεται:

  • Έως τις 29 Ιανουαρίου 2021 η προθεσμία για την διόρθωση λαθών ή παραλείψεων της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», που αφορούν στους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020, για τους εκμισθωτές ακινήτων που έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση.
  • Έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Ποιες εφαρμογές της ΑΑΔΕ τίθενται προσωρινά εκτός λειτουργίας – Πότε επαναλειτουργούν

Στο μεταξύ, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε πως, ενόψει της ολοκλήρωσης εργασιών για το κλείσιμο της χρονιάς:

  • Η εφαρμογή του Περιουσιολογίου για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΕN.Φ.Ι.Α. 2014 έως και 2020 θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31/12/2020 ώρα 23:00 (ημερομηνία ανοίγματος 07/01/2021).
  • Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικών & τροποποιητικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικών ετών 2015 έως και 2019 θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31/12/2020 ώρα 23.00 (ημερομηνία ανοίγματος 11/01/2021).
  • Η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών με τη χρήση καρτών μέσω TAXISnet θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31/12/2020 ώρα 23:00 (ημερομηνία ανοίγματος 04/01/2021).

Ραλλού Αλεξοπούλου