Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, η πιο φημισμένη δίκη της ιστορίας, που ζωντάνεψε ξανά μέσα από το διαχρονικό έργο του Πλάτωνα, «Η απολογία του Σωκράτη», στην παράσταση, με τίτλο «Socrates now», και πρωταγωνιστή τον διαπρεπή καλλιτέχνη Γιάννη Σιμωνίδη, παρατείνεται έως και τις 22 Ιουλίου, με καθημερινές παραστάσεις, στην αυλή του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μετά από 350 παραστάσεις, με περισσότερους από 200.000 θεατές, σε 18 χώρες, η παράσταση, που συναρπάζει το κοινό με το χιούμορ και την αμεσότητα της θεατρικής απόδοσης του έργου, επέστρεψε για τέταρτη φορά στην Αθήνα, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό, για ακόμη μια φορά, να μαγευτεί από το σφρίγος του σωκρατικού λόγου, την αιχμηρή λογική, αλλά και τις αντιλήψεις του Σωκράτη. Μάλιστα, η επιτυχία του «Socrates now» οδήγησε σε μια συνεργασία με το National Geographic Society, το οποίο θα ταξιδέψει στην Αθήνα, αυτό το καλοκαίρι, για να κινηματογραφήσει την παράσταση.
Η σωκρατική σκέψη σε όλο τον κόσμο
Το έργο – που ανέβηκε πρώτη φορά το 2004, από το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης – παρουσιάζεται στα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους, αποσκοπώντας στην προσφορά πολυεπίπεδης πολιτισμικής εμπειρίας στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, ενώ, μετά το τέλος κάθε παράστασης, ακολουθεί ανοικτή συζήτηση με το κοινό, για την άμεση χρησιμότητα της σωκρατικής σκέψης και πράξης στην ελληνική και παγκόσμια κρίση.
Μαθήματα ζωής από έναν ετοιμοθάνατο
Ευχάριστη και γεμάτη χιούμορ, η παράσταση αποτελεί δραματοποίηση της περίφημης υπεράσπισης του μεγάλου φιλόσοφου και ηθικού δάσκαλου, Σωκράτη, μπροστά στο αθηναϊκό δικαστήριο, το 399 π.Χ.. Στην «Απολογία», όπως καταγράφηκε από τον μαθητή του, Πλάτωνα, ο σοφός άνδρας της Αθήνας υπερασπίζει τον εαυτό του ενάντια σε πολιτικά κατευθυνόμενες κατηγορίες για αθεϊσμό και διαφθορά των νέων.
Η εκκεντρική αλλά ελκυστική προσωπικότητα του Σωκράτη ζωντανεύει με απλότητα, αμεσότητα και χιούμορ, δημιουργώντας ένα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό ανθρώπινο έργο. Καθώς εκείνος αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή, εμείς ανακαλύπτουμε το χιούμορ, την εξυπνάδα, την αιχμηρή του λογική και τις αντιλήψεις του για την αρετή, τη δικαιοσύνη, την ευθύνη του κράτους και του πολίτη, τη χαρά της ζωής και την αφοσίωση στην πατρίδα.
Βραβευμένος με ΕΜΜΥ
Βραβευμένος με ΕΜΜΥ για το ντοκιμαντέρ του, «Φως έτι λαμπρόν», με θέμα την ελληνική κοινότητα της Πόλης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Σιμωνίδης ίδρυσε το «Διεθνές Ελληνικό Θέατρο», το 2010, με σκοπό τη συμβολή στη διεύρυνση των συνόρων του ελληνικού θεάτρου. Στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβάνονται παραστάσεις έργων των Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Μπρεχτ, Καζαντζάκη, Καμπανέλλη και άλλων, καθώς και μονόλογοι, εμπνευσμένοι από κείμενα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Καβάφη, του Μακρυγιάννη και του Γκόγκολ. Έχει τιμηθεί από τη Νομαρχία Αθηνών (2009) με τη διάκριση του Πρεσβευτή Ελληνισμού για την πολυετή προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες ανά τον κόσμο.
Ταυτότητα παράστασης
Ηθοποιός – σκηνοθέτης: Γιάννης Σιμωνίδης, αρχική σκηνοθεσία και ιδέα για μάσκα: Λουκάς Ν. Σκιπητάρης, αγγλική μετάφραση: Γιάννης Σιμωνίδης – Λουκάς Ν. Σκιπητάρης, ενδυματολόγος: Θεώνη Βαχλιώτη Aldredge, ελληνική μετάφραση: Ηλέκτρα Ανδρεάδη, κρουστά: Caryn Heilman, παραγωγή: Polyplanity Productions, EllinikoTheatro.
Πληροφορίες
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών: Θόλου 5 – Πλάκα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: καθημερινά, στις 21.00. Διάρκεια παράστασης: 80λεπτά + ανοικτή συζήτηση, συνοδεία κρασιού. Τιμές εισιτηρίων: ενήλικες: 15 ευρώ, φοιτητές: 10 ευρώ, άνεργοι – άτομα άνω των 65: 8 ευρώ, ομαδικά εισιτήρια: 10+ ενήλικες: 10 ευρώ,10+ φοιτητές: 8 ευρώ. Αγορά εισιτηρίων: viva.gr.
naftemporiki.gr