Το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που, φέτος, έχει θέμα: «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», διοργανώνει – και στα δύο κτήριά του – σειρά εκδηλώσεων για το τριήμερο 17 έως 19 Μαΐου.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Κυριακή 17 Μαΐου – Κτήριο Οδού Πειραιώς
Ειδικά για την ημέρα αυτή, η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις του κτηρίου θα είναι δωρεάν.
11:30, 13:30 και 16:30: Ξεναγήσεις, από τον δημιουργό της, στην έκθεση «Soloúp Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στον χρόνο», η οποία έγινε με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel «Αϊβαλί» του Soloúp, από τις εκδόσεις Κέδρος. Στην έκθεση, ξεδιπλώνεται η αναζήτηση του δημιουργού της ιστορίας, Αντώνη Νικολόπουλου (Soloúp), μέσα από εικόνες, πρωτότυπα σχέδια και προσχέδια από το βιβλίο και μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό που προέκυψε κατά την έρευνα.
11:00, 12:00 και 13:00: Δημιουργική δράση για τον περιπετειώδη κόσμο του σκίτσου, για παιδιά από 8 έως 12 ετών, στην έκθεση «Soloúp. Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στον χρόνο».
11:00 με 13:00: Μια ανατρεπτική εκπαιδευτική εμπειρία αυτοσχεδιασμού και ρυθμικής αγωγής στην εγκατάσταση «Λοξή τάξη» του Ζάφου Ξαγοράρη, για παιδιά από 5 έως 8 ετών, στο αίθριο του Μουσείου.
13:00 και 16:00: Ξεναγήσεις – από τον επιμελητή της, Γιώργο Χατζημιχάλη – στην έκθεση «Κοσμάς Ξενάκης 1925 – 1984», η οποία αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να εκτεθεί συγκροτημένα το έργο του Κοσμά Ξενάκη, ενός από τους σπουδαιότερους πρωτοπόρους της μεταπολεμικής τέχνης, αναδεικνύοντας την πολυσχιδή προσωπικότητά του και την πρωταγωνιστική συμβολή του στην ανανέωση του εικαστικού έργου στην Ελλάδα.
17:30 – 18:00: Η έκθεση «Soloúp Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στον χρόνο», μετά από ένα ταξίδι τρεισήμισι μηνών στο Μουσείο Μπενάκη, ευχαριστεί το κοινό για την συγκινητική του προσέλευση, αποχαιρετώντας το με μια σύντομη νοσταλγική μουσική συνεύρεση με τους ήχους των H. Villa – Lobos, J. Morel, L. Brouwer, αλλά και της ελληνικής παράδοσης, με το μουσικό σύνολο Musica Raeda (Μουσική Άμαξα).
Πωλητήριο: Στο πλαίσιο του 3ου Bazaar βιβλίων, το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς θα διαθέτει μεγάλη ποικιλία από προσφορές αντικειμένων και χαρτικών, με έκπτωση από 40% μέχρι 70%, ενώ την Κυριακή 17 Μαΐου, που συμπίπτει με την τελευταία μέρα του Bazaar, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, όλα τα αντικείμενά του θα πωλούνται με έκπτωση 10%. Για τα μέλη του Μουσείου, η έκπτωση θα είναι 20%.
Δευτέρα 18 Μαΐου – Κεντρικό Κτήριο
9:00 – 17:00: Το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ανοίγει τις πόρτες του με δωρεάν είσοδο, προσκαλώντας τους φίλους του να ανακαλύψουν, μέσα από τις συλλογές του, τον ελληνικό πολιτισμό στη γεωγραφική και χρονική του ευρύτητα.
Πωλητήριο: στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, τo Πωλητήριο του Κεντρικού Κτηρίου θα διαθέτει όλα τα αντικείμενα με έκπτωση 10%. Τα μέλη του Μουσείου θα έχουν έκπτωση 20%. Επίσης, για αυτήν την ημέρα, οι παραπάνω εκπτώσεις θα ισχύουν και για το Πωλητήριο Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα (Κριεζώτου 3).
Τρίτη 19 Μαΐου – Κεντρικό Κτήριο
19:30: Το Μουσείο Μπενάκη, με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις, στοχεύει να αναδείξει το έργο, που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει φέτος, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, εκδήλωση αφιερωμένη στο Εθνογραφικό Μουσείο Θράκης, το οποίο ιδρύθηκε, για να διατηρήσει την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης.
Στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτήριο του 1899, στην Αλεξανδρούπολη, και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2002. Είναι ένας ζωντανός τόπος γνωριμίας με τον λαϊκό πολιτισμό της Θράκης, που συνδέει την παράδοση και τη γνώση, που εμπεριέχεται σε αυτήν, με τον προβληματισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Σκοπός του είναι η μελέτη, η προβολή και η προώθηση του πολιτισμού της Θράκης και στόχος του είναι ο χώρος του να γίνει ένα ορμητήριο για την επανεκτίμηση της παράδοσης.
Το εκθεσιακό του υλικό οργανώθηκε και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να αποκομίσει την εικόνα της παραδοσιακής ζωής της Θράκης και, ειδικότερα, του Ν. Έβρου, από το τέλος του 17ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Για την προσφορά και τις δράσεις του Εθνογραφικού Μουσείου Θράκης θα μιλήσουν οι: Όλγα Κατσιαρδή – Hering (Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών), Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου (Καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) Μάγια Τσόκλη (δημοσιογράφος), Αγγελική Γιαννακίδου (ιδρύτρια – πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης).
Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτήριο: Κουμπάρη 1 – Αθήνα, τηλ.: 210 3671000. Κτήριο Οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 – Αθήνα, τηλ.: 210 3453111.
naftemporiki.gr