Την Τετάρτη, 16 Μαρτίου, σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, η Ένωσις Σμυρναίων, ο σημαντικότερος Σύλλογος του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην Ελλάδα που λειτουργεί από το 1936, απένειμε στην αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κα Σοφία Εφραίμογλου, στον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Δημήτρη Εφραίμογλου και στην κα Μιμή Ντενίση, βραβεία για την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη».
Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιφιγένεια» του «ΘΕΑΤΡΟΝ», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», και παρέστησαν όλοι οι συντελεστές και ηθοποιοί της παράστασης. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Σμυρναίων, κ. Γιώργος Αρχοντάκης, απένειμε τις τιμητικές πλακέτες, επισημαίνοντας πως «Η παράσταση ήρθε την κατάλληλη στιγμή και έστειλε το δικό της μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η ελληνική Σμύρνη είναι πάντα ζωντανή μέσα στις καρδιές μας και αποκαλύπτεται στις τρεις και πλέον ώρες της παράστασης… Την πραγματική Σμύρνη λοιπόν, ανέλαβαν να προβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, μαζί με την κα Ντενίση, δύο παράγοντες της πνευματικής ζωής της χώρας, η κα Σοφία Εφραίμογλου και ο κος Δημήτρης Εφραίμογλου. Σήκωσαν το βάρος της ευθύνης με όλες τις προσπάθειες και τις αγωνίες για την οργάνωση μιας τέτοιας υπερπαραγωγής».
Στην ευχαριστήρια ομιλία της, η κα Σοφία Εφραίμογλου ανέφερε: «Η βράβευση αυτή, σήμερα, από την Ένωση Σμυρναίων, αποτελεί σημαντική τιμή για εμάς, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ειδικά τις μέρες αυτές που το προσφυγικό ζήτημα, δυστυχώς, αναβιώνει, η βράβευση αυτή μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερη αφοσίωση και αποφασιστικότητα την αποστολή μας στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, γεφυρώνοντας την ιστορία με το μέλλον».
Η κα Ντενίση δήλωσε σχετικά με τη σύνδεση της παράστασης και του προσφυγικού ζητήματος: «Η επιβράβευση για το Ίδρυμα, για εμένα και για όλους τους συντελεστές είναι το ότι μπορούμε να προσφέρουμε συγκίνηση στον κόσμο, τροφή για σκέψη για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας και ελπίδα. Πρέπει οι καλλιτέχνες να βρίσκονται κοντά σε τέτοια θέματα, όπως το προσφυγικό, αν και δεν το συνηθίζουμε πολύ στη χώρα μας. Η κυρία Ρεντγκρέιβ που ήρθε εδώ, καλεσμένη μας, είναι κοντά στους πρόσφυγες, όπως και πάρα πολλοί ξένοι ηθοποιοί. Το ίδιο πρέπει να κάνουν όλοι οι Έλληνες καλλιτέχνες και οι πνευματικοί άνθρωποι».
Η παράσταση επανέφερε στη μνήμη όλων των Ελλήνων την ανέμελη ζωή και την τραγική καταστροφή της Σμύρνης, μιας πόλης – σύμβολο του Μικρασιατικού Ελληνισμού και αναβίωσε το κλίμα, τον παλμό και τον πόνο μιας πραγματικά οδυνηρής για την Ελληνική Ιστορία περιόδου.
Οι παραστάσεις του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», που έχει συγκλονίσει χιλιάδες θεατές, οδεύουν προς το τέλος τους για αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο. Η έμπρακτη αγάπη του κοινού και το εγγενές ενδιαφέρον τους υπήρξε πρωτοφανές για τα δεδομένα των ελληνικών θεατρικών σκηνών.
naftemporiki.gr