Skip to main content

Σελίδες λαμπερές, γεμάτες θαύμα, χαρά, αγάπη και γιορτή

Κάτω από παπλώματα, δίπλα στο αναμμένο τζάκι, χωμένα σε ζεστές αγκαλιές μικρά χεράκια ξεφυλλίζουν βιβλία που φορούν τα καλά τους.

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δέντρα γεμάτα στολίδια, αστέρια και μπάλες λαμπερές, τραγούδια γιορτινά, κούπες με ζεστή σοκολάτα, μυρωδιές γλυκών, κάλαντα κι ευχές. Κάτω από  παπλώματα, δίπλα στο αναμμένο τζάκι, χωμένα σε ζεστές αγκαλιές μικρά χεράκια ξεφυλλίζουν βιβλία που φορούν τα καλά τους. Κι είναι οι σελίδες τους γεμάτες από θαύμα, χαρά, αγάπη και γιορτή, πολλή γιορτή. Κι είναι αυτή η  γιορτή,  η  πιο φωτεινή του χρόνου, η πιο χαρούμενη. Είναι  των παιδιών τη γιορτή.

«Υπάρχουν στ’ αλήθεια ξωτικά;» ρωτά στις σελίδες του το βιβλίο της  Λούσι Ρόουλαντ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε  μτφ. Πετρούλα Γαβριηλίδου και εικονογρ. Κέιτι Χάλφορντ, για  ηλικίες 3+, κι  είναι επικεντρωμένο στους ακούραστους συντελεστές της μεγαλύτερης γιορτής του χρόνου.
Πρέπει να υπάρχουν στ’ αλήθεια ξωτικά! Εξάλλου, όλοι ξέρουν ότι βοηθούν τον Αϊ-Βασίλη να φτιάξει τα δώρα! Όμως, για να αποδείξει το αγοράκι του βιβλίου ότι τα ξωτικά είναι πράγματι αληθινά, θα χρειαστεί ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα. Υπάρχουν στ’ αλήθεια ξωτικά; Αν τα παιδιά κοιτάξουν προσεκτικά, ίσως ανακαλύψουν ένα…ίσως και περισσότερα.

Τα «Χριστούγεννα στο μεγάλο δέντρο» της Sylvie Misslin κυκλοφορούν σε μτφ. Δαρείας Τζαννετάκη και εικονογρ. Fabien Öckto Lambert, από τις εκδόσεις Πατάκη και απευθύνονται σε παιδιά  ηλικίας 3+.
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και στο μεγάλο δέντρο οι προετοιμασίες δεν έχουν τελειωμό!
Όμως, πού πήγε ο Γκασπάρ, ο μικρός σκίουρος; Μήπως είναι στη φιλενάδα του τη Μιμή, τη δεκαοχτούρα; Ή μήπως στον φίλο του τον Τόνι, το κουνελάκι; Τα παιδιά καλούνται να βοηθήσουν τον μπαμπά σκίουρο να τον βρει.
Ένα όμορφο βιβλίο με παραθυράκια που ανοίγουν και αποκαλύπτουν  εκπλήξεις που κρύβει το μεγάλο δέντρο!


«Η μελωδία των Χριστουγέννων» της Αναστασίας Δ. Μακρή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα, με  εικονογρ. Μιχάλη Λουκιανού, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας  5+ και περιλαμβάνει CD με δραματοποιημένη αφήγηση και μουσική επένδυση.
Μια ιστορία για τη σημαντικότητα του οράματος και του στόχου στη ζωή μας.
Ο Πέτρος είναι ένας φηµισµένος παπουτσής. Στην πολιτεία που µένει, όλοι τον εκτιµούν για τη δουλειά του. Ο γιος του, ο Φωτεινός, είναι ένα έξυπνο αγόρι µε τρυφερή καρδιά, αλλά, µε ό,τι κι αν καταπιάνεται, βαριέται εύκολα. Μέχρι τη στιγµή που ένας σπουδαίος βιολιστής, ο Τάλαντος, µετακοµίζει µε την οικογένειά του στο διπλανό σπίτι και καθηµερινά ερµηνεύει θαυµάσιες µελωδίες στο βιολί του. Χαίρεται να τον ακούει όλη η γειτονιά. Το ίδιο και ο Φωτεινός. Οι γονείς του απορούν. Πρώτη φορά ο γιος τους δείχνει τόσο αφοσιωµένος σε κάτι. Άραγε τι πρόκειται να συµβεί, µόλις ο Φωτεινός κατορθώσει να γνωρίσει τον Τάλαντο; Θ’ αλλάξει κάτι στη ζωή του; Θα κατορθώσει να πραγµατοποιήσει το πρώτο όνειρό του και πώς;

Το βιβλίο «Ο ΚαλΟκάντζαρος σώζει το Καλικαντζαροχωριό» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη,  με  εικονογρ.  Κάρλας Μανέα, για παιδιά ηλικίας 5+.
Μια φορά κι έναν καιρό στο Καλικαντζαροχωριό, ένας μικρός και καλόκαρδος καλικάντζαρος αποφάσισε να ανέβει κρυφά στη Γη πολύ πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων! Ήθελε να δει πώς προετοιμάζονται οι άνθρωποι για τις γιορτές. Θα γυρνούσε πίσω λίγο πριν από τη στιγμή που το δέντρο που βαστά τη Γη θα ήθελε μόνο μια τσεκουριά για να πέσει, γιατί αυτός είναι που λέει κάθε χρόνο στους καλικάντζαρους: «Αφήστε, μόνος του να πέσει ο κορμός. Πάνω στη Γη θα γίνει ο χαμός!». Τότε, όμως, γνώρισε τον Μανόλη…


«Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία», το κλασικό αριστούργημα του Κάρολου Ντίκενς σε  διασκευή Τόνι Μίτον, μτφ. Πετρούλας Γαβριηλίδου και εικονογρ.  Μάικ Ρέντμαν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός για παιδιά  ηλικίας 5+.
«Χριστούγεννα; Μπούρδες!» φωνάζει ο Σκρουτζ, σκυθρωπός όπως πάντα.
Τα παιδάκια ανακαλύπτουν την ιστορία του τσιγκούνη και σκληρού Εμπενίζερ Σκρουτζ το βράδυ που τον επισκέφτηκαν τρία πνεύματα και τον μεταμόρφωσαν σε έναν καλό και γενναιόδωρο άνθρωπο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων ξετυλίγεται μέσα από  αυτή τη μοναδικά εικονογραφημένη διασκευή της διαχρονικής και πολυαγαπημένης γιορτινής ιστορίας του  Ντίκενς.

«Το αγόρι που το είπαν… Χριστούγεννα» του  Ματ Χέιγκ, σε μτφ. Αργυρώς Πιπίνη και εικογρ.  Κρις Μόουλντ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6+.

«Ήρθε η ώρα να διαβάσετε την αληθινή ιστορία του Πατέρα Χριστούγεννα. Ναι. Του Πατέρα Χριστούγεννα. Θα αναρωτιέστε πώς γίνεται να ξέρω εγώ την αληθινή ιστορία του Πατέρα Χριστούγεννα, και θα σας απαντήσω ότι στην πραγματικότητα δε θα έπρεπε να αμφισβητείτε αυτού του είδους τα πράγματα. Όχι από την αρχή του βιβλίου. Κατ’ αρχάς, είναι αγενές. Το μόνο που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι ξέρω στ’ αλήθεια την ιστορία του Πατέρα Χριστούγεννα, διαφορετικά για ποιο λόγο θα την έγραφα; Μπορεί εσείς να μην τον αποκαλείτε Πατέρα Χριστούγεννα. Μπορεί να τον αποκαλείτε κάπως αλλιώς. Σάντα Κλάους ή Σάντα ή Άγιο Νικόλαο ή Σίντερκλας ή Κρις Κρινγκλ ή Πελτσνίκελ ή Παπα-Νοέλ ή Ο Παράξενος Άντρας Με Τη Μεγάλη Κοιλιά Που Μιλάει Σε Ταράνδους Και Μου Χαρίζει Δώρα. Ή μπορεί να του έχετε δώσει ένα όνομα που σκαρφιστήκατε μόνοι σας, έτσι για πλάκα. Ωστόσο, αν ήσασταν ξωτικό θα τον αποκαλούσατε πάντα Πατέρα Χριστούγεννα. Το «Σάντα Κλάους» είναι ένα όνομα που του έδωσαν τα αερικά και, επειδή είναι σκανδαλιάρικα, διέδωσαν αυτό το όνομα μόνο και μόνο για να μπερδέψουν τα πράγματα. Αλλά όπως και να τον φωνάζετε, ξέρετε ποιος είναι κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. […] αν είστε από κείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι κάποια πράγματα είναι αδύνατα, τότε είναι καλύτερα να κλείσετε αμέσως αυτό το βιβλίο. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν κάνει για σας. Επειδή αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο με αδύνατα πράγματα».
Η ομώνυμη ταινία προβάλλεται στο NETFLIX.

«Τα Ασημένια πατίνια» της Μέρι Μέιπς Ντοντζ, σε  μτφ. Αργυρώς  Πιπίνη και εικονογρ. Αλεξίας Ευσταθοπούλου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 9+.
Πιστεύεις στα θαύματα; Ολλανδία, 19ος αιώνας. Μια όμορφη χώρα γεμάτη κανάλια και όμορφα σπίτια. Δύο αδέρφια, ο Χανς και η Γκρέτελ, έχουν ένα όνειρο. Να κερδίσουν τα ασημένια πατίνια, το έπαθλο του μεγάλου διαγωνισμού πατινάζ. Η οικογένειά τους είναι φτωχή και ο πατέρας τους πολύ άρρωστος.

Τα πατίνια τους ξύλινα και άβολα. Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της ζωής τους; Η επιμονή, η εργατικότητα, αλλά και οι φίλοι θα είναι σύμμαχοί τους.
«Τα Ασημένια πατίνια» κυκλοφόρησαν το 1865 και παραμένουν έπειτα από τόσα χρόνια ένα κλασικό βιβλίο που έχουν διαβάσει και συνεχίζουν να διαβάζουν παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.


Το μυθιστόρημα «Τη νύχτα που συνάντησα τον Αϊ-Βασίλη» του Μπεν Μίλερ κυκλοφορεί σε μτφ. Σοφία Γρηγορίου και εικονογρ. Daniela Jaglenka Terrazzini από τις εκδόσεις Ψυχογιός και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας  10+.

Ένα ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο του Μπεν Μίλερ, του πλέον ανερχόμενου συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Τζάκσον ξέρει τα πάντα για τους ιπτάμενους ταράνδους, τα ξωτικά και το μυστικό εργαστήρι στον Βόρειο Πόλο, καθώς και για τη μαγεία που επιτρέπει στον Αϊ-Βασίλη να μοιράζει δώρα σε όλο τον κόσμο, σε μία μόλις νύχτα. Ένα μόνο δεν ξέρει. Πώς έγινε ο Αϊ-Βασίλης… Αϊ-Βασίλης;

Όλα αυτά αλλάζουν όταν, την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Τζάκσον συναντά τον Αϊ-Βασίλη και ακούει μια απίστευτη ιστορία. Μπορεί να μην είναι η ιστορία που περίμενε, αλλά, και πάλι, αυτό δε συμβαίνει με όλες τις καλές ιστορίες;

«Όταν ήμουν μικρός, ένας φίλος μου είπε μια πολύ μεγάλη χαζομάρα. Είπε ότι δεν υπήρχε ο Αϊ-Βασίλης. “Και τότε ποιος φέρνει τα χριστουγεννιάτικα δώρα;” τον ρώτησα. Δεν ήξερε να μου απαντήσει. “Δεν ξέρω”, είπε. “Έτσι μου είπε η αδερφή μου”. “Ποιος κατεβαίνει από την καμινάδα και τρώει τους κουραμπιέδες και πίνει το κονιάκ;” ρώτησα. “Ποιος οδηγεί το έλκηθρο;” Ο φίλος μου έμεινε σιωπηλός για λίγο. “Ξέρεις κάτι;” είπε. “Έχεις δίκιο. Δεν ξέρω γιατί το είπα. Θες να παίξουμε μπίλιες;” Εκείνο το βράδυ, έμεινα ξάγρυπνος. Είχα πείσει τον φίλο μου, αλλά τα λόγια του είχαν φυτέψει ένα μικρούλι σποράκι αμφιβολίας στο μυαλό μου. Κι αν ο Αϊ-Βασίλης δεν υπήρχε;

Πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και ένα σωρό ανησυχητικά ερωτήματα είχαν αρχίσει να με βασανίζουν: Ποιος ήταν ο Αϊ-Βασίλης; Γιατί έφερνε δώρα; Πώς τα μοίραζε όλα μέσα σε μια νύχτα; Πώς ξεκίνησαν όλα; Αποφάσισα ότι ένας μόνο τρόπος υπήρχε να μάθω την αλήθεια. Έπρεπε να συναντήσω τον Αϊ-Βασίλη.

Φυσικά, δεν αποκάλυψα σε κανέναν το σχέδιό μου».