Skip to main content

Θέλουν, αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν

Με τις απονενοημένες πράξεις τους, τις εύγλωττες σιωπές τους, τις έντονες εσωτερικές συγκρούσεις τους, κάποιοι «γκρίζοι» ήρωες  ισορροπούν ανάμεσα στην ευτυχία και τη δυστυχία, το τραγικό και το γελοίο, την ελπίδα και την απελπισία, το φως και το σκοτάδι, ιδανικοί «πρωταγωνιστές» στο διαχρονικό τσίρκο της ανθρώπινης  υπαρξιακής περιπέτειας.

Συμπυκνώνοντας εκρηκτικά το υπαρξιακό αδιέξοδο – μέσα στον χώρο και τον χρόνο – του φαινομένου που ονομάζεται «άνθρωπος», το έργο του Αντόν Τσέχωφ, «Ο θείος Βάνιας», σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ, μετά τη μεγάλη περσινή του επιτυχία στο θέατρο Δημήτρης Χορν και την εξίσου επιτυχημένη περιοδεία του, παρουσιάζεται στο ανακαινισμένο Νέο Θέατρο Βασιλάκου.

Απονενοημένες πράξεις σε αναζήτηση της ευτυχίας

«Τα άγια των αγίων μου είναι το ανθρώπινο σώμα, η υγεία, το μυαλό, το ταλέντο, η έμπνευση, η αγάπη και η πιο απόλυτη ελευθερία, ελευθερία από τη βία και το ψέμα, όπου κι αν εκφράζονται τα δύο τελευταία» έλεγε ο Τσέχωφ, ο κορυφαίος Ρώσος «ποιητή των λεπτότατων αποχρώσεων», ο οποίος έγραψε τον «Θείο Βάνια», το 1896 – 7.

Οι ήρωες του έργου είναι μικροί, αλλά γνήσιοι και αναγνωρίσιμοι στη λεπτομέρεια και την πολυπλοκότητά τους. Αναζητούν απελπισμένα το νόημα της ζωής, φλερτάρουν με τα όριά τους, επιδίδονται σε ένα κωμικοτραγικό κυνήγι ευτυχίας, αποζητούν την ελπίδα που θα νικήσει την καθημερινή φθορά, ένα υποκατάστατο της χαμένης, της σπαταλημένης τους ζωής. Θέλουν, αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από το τέλμα. Ο έρωτας μοιάζει ιδανικό παυσίπονο ευτυχίας. Όμως, και αυτός μένει ανεκπλήρωτος.

Τίποτα δεν θα μείνει πια το ίδιο…

Ο Βάνιας, αδερφός της πρώτης συζύγου του γέρου καθηγητή Σερεμπριάκωφ, είναι υπεύθυνος για το κτήμα του καθηγητή και το φροντίζει μαζί με τη Σόνια, κόρη του καθηγητή από τον πρώτο του γάμο και ανιψιά του. Πρόσφατα, ο καθηγητής έχει εγκατασταθεί μαζί με τη νεαρή και ελκυστική δεύτερη σύζυγό του, Ελένα, στο κτήμα, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων, καθώς οι ισορροπίες αλλάζουν δραματικά. Ο Βάνιας είναι απελπισμένα ερωτευμένος με την Ελένα. Το ίδιο και ο γιατρός Αστρώφ, που επισκέπτεται συχνά το κτήμα. Η Σόνια υποφέρει βουβά από έρωτα για τον γιατρό Αστρώφ. Η Ελένα, πανέμορφη και αδιάφορη, κινεί τα νήματα, χωρίς να ενδιαφέρεται για τα αισθήματα των επίδοξων εραστών. Όταν ο καθηγητής συγκεντρώνει όλη την οικογένεια, για να ανακοινώσει το σχέδιό του να πουλήσει το κτήμα, τίποτα δε θα μείνει πια το ίδιο…

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη, σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ, σκηνικά: Αριάδνη Βοζάνη, κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, βοηθός σκηνοθέτη: Μάγδα Κόρπη, βοηθός συνθέτη: Δημήτρης Γιακουμάκης, βοηθός σκηνογράφου: Ερμιόνη Γκαρραμόνε, οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα, βοηθός παραγωγής: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, παραγωγή: Λυκόφως, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, executive producer: Μάγδα Λαδά. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης, Στέλιος Μάινας, Έρση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Χαραλάμπους.

Πληροφορίες
Νέο Θέατρο Βασιλάκου: Προφήτη Δανιήλ 3 – 5 και Πλαταιών –  Κεραμεικός, τηλ.: 210 3470707. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 27 Νοεμβρίου 2015 – 10 Ιανουαρίου 2016: Τετάρτη και Κυριακή: 20.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.30 και 21.30. Διάρκεια παράστασης: 130 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο απογευματινή: κανονικό: 16 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό – άνω των 65 ετών – ανέργων): 12 ευρώ, Παρασκευή, Σάββατο βραδινή και Κυριακή: κανονικό: 18 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό – άνω των 65 ετών – ανέργων): 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου, καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr