Skip to main content

Ιψενικός αντιήρωας σε ένα σύμπαν άχρονο και άτοπο

Ο επικός ήρωας του Χένρικ Ίψεν, ο Πέερ Γκυντ, καταλαμβάνει τη θεατρική σκηνή, μέσα από την παράσταση «Peer Gynt, no man’s land» της θεατρικής ομάδας «The 3rd person theatre group», η οποία διακρίθηκε με τη διεθνή υποτροφία Ibsen Scholarship 2013 από τον θεσμό του Ibsen Awards στη Νορβηγία.

Μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσίασή του στην Αθήνα, τον περασμένο χειμώνα, το «Peer Gynt, no man’s land» επιστρέφει για 8 παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο, από τις 3 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Εξετάζοντας τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας

Μελετώντας κλασσικά κείμενα και επιχειρώντας μία πολυπρισματική έρευνα γύρω από εποχές, ρεύματα, κινήματα, ιστορικά δεδομένα κ.λπ., η ομάδα «The 3rd person theatre group» πειραματίζεται πάνω σε παραδοσιακές φόρμες και εξετάζει τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας, για να οδηγηθεί στη δημιουργία παραστάσεων, που ενεργοποιούν τη μνήμη, τόσο τη συλλογική, όσο και την προσωπική, προτείνοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον αναθεώρησης και επαναδιαπραγμάτευσης της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης, με εργαλεία το παιχνίδι και την απόλαυση που αυτό προσφέρει. 

Μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας

Η παράσταση «Peer Gynt, no man’s land» αποτελεί μια διασκευή για 3 ηθοποιούς πάνω στο έργο του Χένρικ Ίψεν. O Πέερ Γκυντ ζει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Χρησιμοποιώντας το έπος ως κώδικα δημιουργίας, ο συγγραφέας πλάθει έναν αντιήρωα, στο πρότυπο του πιεστικού, ανταγωνιστικού άντρα που, με δίψα, λαχταρά την επιτυχία. Η περιπέτεια του Πέερ μετατρέπεται σε ένα προσωπικό ταξίδι υποσυνειδήτου και όλα τα επεισόδια γίνονται αφηγήσεις.

Η πλοκή  εκτυλίσσεται μέσα από 3 άξονες: Πέερ Γκυντ, Όσε, Σούλβαιγ. Ο Πέερ είναι ο βασικός άξονας που αντιπροσωπεύει τη ζωή, ένα πλάσμα που ανταγωνίζεται τη φύση και προσπαθεί να ξεπεράσει τον θάνατο μέσα από το κυνήγι της εξουσίας. Η Όσε, η μητέρα του, η προσωποποίηση της μάνας γης και της πατρίδας του, και η Σούλβαιγ, η αγαπημένη του, το σύμβολο της πίστης και της συγχώρεσης, γίνονται οι δύο επιπλέον πόλοι του έργου και υποδύονται τα πολλά πρόσωπα, που εμφανίζονται στη διαδρομή του Πέερ. Μια διαδρομή σε ένα σύμπαν άχρονο και άτοπο, σε έναν μη τόπο που θα μπορούσε να είναι ιδανικά όλοι οι τόποι.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, διασκευή – δραματουργική επεξεργασία: Σέβη Ματσακίδου, σκηνοθεσία: Αντιγόνη Φρυδά, Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος, σκηνικά:   Γιάννης Θεοδωράκης, εικαστικός: Αποστόλης Πλαχούρης, κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, μουσική: Γιάννης Σαββίδης, φωτισμοί:   Κατερίνα  Παπαδάκου, βοηθός σκηνοθέτη: Δομινίκη Μητροπούλου, σχεδιασμός βίντεο: Εύη Στάμου, μοντάζ: Pietro Radin, camera: Πέτρος Κέφαλος, σχεδιασμός αφίσας: Μαγδαληνή Στεφανάτου, σχεδιασμός promo video: Βαγγέλης Κολότσιος, οργάνωση παραγωγής: ART MINDS (Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου). Ηθοποιοί: Αντιγόνη Φρυδά, Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης  Φράγκος.

Πληροφορίες
Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45 – Γκάζι. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, ατέλειες: 5 ευρώ. Κρατήσεις: 210 3464380 και [email protected].

naftemporiki.gr