Skip to main content

Πέθανε ο «πάπας» της γαλλικής κουζίνας Πολ Μποκίζ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών άφησε ο επονομαζόμενος «πάπας» της γαλλικής γαστρονομίας, Πολ Μποκίζ.

Ο διάσημος Γάλλος σεφ, κάτοχος τριών αστεριών Μισελέν, πέθανε στο εστιατόριό του στη Λυών το Σάββατο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μποκίζ έπασχε τα τελευταία χρόνια από Πάρκινσον.

Συνεχίζοντας μια μακρά οικογενειακή παράδοση, ο Μποκίζ άρχισε να εκπαιδεύεται στην κουζίνα από τα 16 στο πλευρό μεγάλων σεφ.

Κέρδισε το πρώτο αστέρι Μισελέν το 1958, με την οικογενειακή του ταβέρνα να μετατρέπεται σε ναό της γαλλικής γαστρονομίας.

Στη δεκαετία του 1970 έγινε γνωστός για την υποστήριξή του στη «nouvelle cuisine», μια πιο υγιεινή μορφή μαγειρέματος, όπου η έμφαση δινόταν σε πιο «ελαφριά» πιάτα και στην παρουσίασή τους.

Χαρακτηρίστηκε «σεφ του αιώνα» τόσο από τον γαλλικό γαστρονομικό οδηγό Gault-Millau, όσο και από το Culinary Institute of America, σύμφωνα με το BBC.

Ο ίδιος δεν έκρυβε την αγάπη του για τις γυναίκες, ενώ δήλωνε πως δούλευε σαν να επρόκειτο να ζήσει για 100 χρόνια, αλλά και ότι απολάμβανε τη ζωή σαν κάθε ημέρα να ήταν η τελευταία.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Πολ Μποκίζ, τον οποίο χαρακτήρισε «την ενσάρκωση της γαλλικής κουζίνας», ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι η γαλλική γαστρονομία θα συνεχίσει να τον κάνει περήφανο.

Η γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα της γενέτειράς του, Λυών, έκανε λόγο για θλιβερή ημέρα, χαρακτηρίζοντας τον Πολ Μποκίζ «σύμβολο της πόλης».

naftemporiki.gr