Skip to main content

ΠΟΞ-ΠΟΕΕΤ: «Έπεσαν» οι υπογραφές στη νέα ΣΣΕ στον ξενοδοχειακό κλάδο

Τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο συνυπέγραψαν την Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

Η συμφωνία είναι διετής και ισχύει έως 31/12/2022. Προβλέπει τη διατήρηση των αποδοχών των εργαζομένων στα σημερινά επίπεδα και επιλύει θεσμικά ζητήματα λειτουργικού ενδιαφέροντος για τα ξενοδοχεία.

Η ΠΟΞ χαιρετίζει τη συμφωνία, καθώς, όπως αναφέρει, αποδεικνύει πως ο διάλογος μπορεί να δίνει αμοιβαία θετικές λύσεις, ακόμη και μέσα σε μια συγκυρία μεγάλων απωλειών για τα ελληνικά ξενοδοχεία και με σοβαρές αβεβαιότητες για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό το 2021.

Αμέσως μετά τη υπογραφή, ο πρόεδρος της ΠΟΞ,  Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε πως η συμφωνία αυτή «αποτυπώνει την κοινή θέληση να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, από κοινού με τους εργαζόμενους στον κλάδο, δίνουμε το παράδειγμα της ευθύνης, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες των 48 χρόνων που τιμάμε αδιαλείπτως το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στις δύσκολες στιγμές πρέπει όλοι να βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας, κάνοντας το καθήκον μας. Ξενοδόχοι και εργαζόμενοι κάναμε το καθήκον μας. Έχουμε τη βεβαιότητα πως και η Πολιτεία θα συνεχίσει να πράττει το δικό της καθήκον, στηρίζοντας, όπως οφείλει, την απασχόληση».

Ο κ. Τάσιος σημείωσε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι να φτάσουμε στην “επόμενη μέρα” της τουριστικής κανονικότητας έχει καθοριστική σημασία», ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «ένα ακόμη ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «οι Έλληνες ξενοδόχοι είμαστε περήφανοι, καθώς συνεχίζουμε μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες στην 70χρονη διαδρομή της ελληνικής ξενοδοχίας, να προσφέρουμε στην οικονομία και την κοινωνία. Συνεχίζουμε να επιλέγουμε σταθερά τον δρόμο της συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης, ώστε ο τουρισμός, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ξαναγίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών της».