Skip to main content

Talk of the market: Το σχέδιο «Ηρακλής» και η τιτλοποίηση-μαμούθ της Alpha Bank

Θέμα ημερήσιας διάταξης είναι το «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων». Αυτό είναι και το θέμα για το οποίο συνέρχονται αυτή την ώρα (11.00) η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σε κοινή συνεδρίαση. Τα μέλη των Επιτροπών θα ενημερωθούν από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γεώργιο Ζαββό, σχετικά με την πορεία και την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, τις εγγυήσεις που παρέχει το σχέδιο “Ηρακλής” και τον αντίκτυπό του τόσο στους δανειολήπτες όσο και στην αγορά που μετασχηματίζεται με την δραστηριοποίηση funds και servicers.

– Στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι προετοιμασίες για την τιτλοποίηση μαμούθ του χαρτοφυλακίου Galaxy της Alpha Bank, που περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια έως 12 δισ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 10ετών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ

– Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό fund ΚΚR δεν αποεπένδυσε μόνο από τη Famar αλλά φέρεται να περιορίζει τα συμφέροντά του και στην ελληνική αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων. Το συμπέρασμα προκύπτει από την ανακοίνωση του αυστραλιανού ομίλου Link για την εξαγορά της Pepper European Servicing, που ελέγχεται από το KKR. Yπενθυμίζεται εξάλλου ότι στα τέλη του 2017 το KKR εξαγόρασε το Pepper Group, το οποίο κατά πληροφορίες έχει σχέδια εισαγωγής στο αυστραλιανό χρηματιστήριο. Σημειώνεται επίσης ότι η Pepper έχει αδειοδοτηθεί στην Ελλάδα ως servicer. Επομένως, με τη μεταβίβαση της ευρωπαϊκής δραστηριότητας διαχείρισης κόκκινων δανείων του ομίλου Pepper περνά στον όμιλο Link και το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας και της Κύπρου

– Η CNL Capital, εταιρεία παροχής βραχυχρόνιας ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προχωρά στην έκδοση κοινού ομολογισκού δανείου έως 700.000 ευρώ διάρκειας ενός έτους, με κάλυψη μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

– Μέχρι και 400 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ζημιά για τη ΔΕΗ το 2020 από την χρήση λιγνιτικών μονάδων, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη. Θυμίζουμε ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο, μελέτη του The Green Tank για τα 14 λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ εκτιμούσε τη ζημιά σε 683 εκατ. ευρώ τα τριάμισι χρόνια από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2019 προβλέποντας μάλιστα διπλασιασμό της τα επόμενα τριάμισι χρόνια, εάν η κατάσταση μείνει ως έχει.

Πέραν της απολιγνιτοποίησης, η Ελλάδα συντονίζει τη στρατηγική της με το ευρωπαϊκό green deal και σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι το 2030 το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας θα ανέρχεται σε 35%, 1 στα 3 αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικό και θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά 600.000 κτήρια.

– Επίσης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται σε κίνητρα για την προώθηση επενδύσεων και όχι μόνο στην καθαρή ενέργεια. Οι επιστροφές προκαταβολών φόρου από επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα αναμένεται να είναι στην ατζέντα στο πλαίσιο των επαφών με τους θεσμούς για την αλλαγή χρήσης των κερδών της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs). 

– Όσο για τις αγορές, οι ενέσεις ρευστότητας στις κινεζικές αγορές φέρνουν αποτέλεσμα. Θα χρειαστούν ωστόσο σημαντικοί πόροι από τις κυβερνήσεις των χωρών σε όλο τον κόσμο για να δημιουργηθούν “φράγματα”, ικανά να διακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού, τα κρούσματα του οποίου συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Ο βαθμός στον οποίο οι σχετικές ενέργειες θα φέρουν αποτέλεσμα θα καθορίσει και την διάρκεια της θετικής αντίδρασης των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια δίνοντας κατεύθυνση και στο ελληνικό – όπου η αντίδραση χαρακτηρίστηκε εν πολλοίς τεχνική, μετά την πτώση που προηγήθηκε. Οι αναλυτές εντοπίζουν ισχυρή στήριξη πέριξ του ψυχολογικού φράγματος των 900 μονάδων και εφιστούν την προσοχή στο ειδικό βάρος των τραπεζών.  

naftemporiki.gr