Skip to main content

Σε στάδιο ολοκλήρωσης τα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών

Από την έντυπη έκδοση

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης βρίσκονται οι τράπεζες, έχοντας διανύσει μεγάλη απόσταση σε αποεπενδύσεις και μείωση του κόστους. Ο κλάδος επιδίωξε να κλείσει τα μέτωπα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και να απεμπλακεί το συντομότερο δυνατό από τις δεσμεύσεις που δημιούργησε η λήψη κρατικής βοήθειας. 

Alpha Bank, Εurobank και Εθνική Τράπεζα βρίσκονται ένα βήμα από την πλήρη υλοποίηση των υποχρεώσεων που περιελάμβαναν πωλήσεις θυγατρικών εξωτερικού, αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες, μείωση προσωπικού και καταστημάτων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει περισσότερες εκκρεμότητες λόγω μεγέθους και εύρους δραστηριοτήτων εντός του Ομίλου από την ενσωμάτωση σειράς τραπεζών.

Οι τράπεζες βρίσκονται κοντά σε στόχους όπως η μείωση του κόστους χρηματοδότησης, ενώ ο περιορισμός του δείκτη δανείων προς καταθέσεις σε επίπεδο αρκετά κάτω από το 120% συναρτάται από το γενικότερο κλίμα, αφού το σκέλος των καταθέσεων παραμένει ασθενικό.

Ακόμη και εντός του Αυγούστου αναμένεται να κλείσουν μέτωπα, όπως η πώληση από τη Eurobank της Bancpost και του King George, και της Avis από την Τράπεζα Πειραιώς. Όσον αφορά τη θυγατρική του Ομίλου Eurobank στη Ρουμανία, μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές από δύο τράπεζες και δύο funds, ενώ φαίνεται ότι η ουγγρική OTP δεν θα μετάσχει, αφού προ ημερών απέκτησε από την Εθνική την Banca Romaneasca και τίθενται πλέον ζητήματα συγκέντρωσης στην τοπική αγορά.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται εξελίξεις και στην πώληση του King George, για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και για κάθε τουριστικό asset, ειδικά στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η εκμισθώτρια εταιρεία Λάμψα έχει τον τελικό λόγο και όταν η Eurobank προκρίνει τον προτιμητέο ενδιαφερόμενο, θα της ζητηθεί να προσφέρει το αντίστοιχο τίμημα εάν θέλει να αποκτήσει το ξενοδοχείο. 

Εξελίξεις θα υπάρξουν και για την Avis για την οποία ενδιαφέρονται δύο funds, το Virtus South European Fund του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου και το Fortress, που κλήθηκαν να υποβάλουν βελτιωτικές προσφορές. Η αποτίμηση της εταιρείας κινείται πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ και σε αυτό το ποσό συνυπολογίζονται οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, ύψους 245 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Virtus στη διεκδίκηση της Avis υποστηρίζει το Olympia Group του Ομίλου Γερμανού.

Τι έχει γίνει

Με τις κινήσεις που έχουν γίνει, οι τράπεζες καλύπτουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη λήψη κρατικής βοήθειας, κερδίζοντας παράλληλα από πλευράς κόστους, ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.

Η Αlpha Bank έχει υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων που είχε από το σχέδιο αναδιάρθρωσης: πώλησε τις θυγατρικές σε Βουλγαρία και Σερβία, το Χίλτον, δανειακό χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής στη Ρουμανία, ενώ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η διοίκηση της Eurobank μετά την αναδιάρθρωση των διεθνών δραστηριοτήτων θα παραμείνει στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Σερβία, ενώ στην Ελλάδα ολοκλήρωσε την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, της Grivalia και μείωσε το προσωπικό σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Μόλις προ ημερών η Εθνική Τράπεζα πώλησε τις θυγατρικές του Ομίλου στη Σερβία και τη Ρουμανία, ενώ έχει προχωρήσει στην πώληση όλων των θυγατρικών της στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Νότια Αφρική. Πέτυχε την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και υλοποίησε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με στόχο τη μείωση του προσωπικού.  

Οι εκκρεμότητες της Τράπεζας Πειραιώς

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έχει δεσμευτεί για την επιτάχυνση της εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης προκειμένου να αποπληρωθεί η κρατική βοήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα. Με βάση το νέο μοντέλο λειτουργίας του Ομίλου, διεθνείς δραστηριότητες και μη τραπεζικές συμμετοχές έχουν περάσει στην Piraeus Legacy Unit, που περιλαμβάνει συνολικό ενεργητικό 24,7 δισ. ευρώ και ο τελικός στόχος είναι να «μηδενιστεί».

Διεθνείς δραστηριότητες με ενεργητικό 3,3 δισ. ευρώ θα πωληθούν, ενώ θα διατεθούν οι συμμετοχές της τράπεζας που εντάσσονται σε διακοπτόμενες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα στην Avis ή το Ερρίκος Ντυνάν. Στις συμμετοχές αυτές αντιστοιχεί ενεργητικό επίσης 3,3 δισ. ευρώ Τους τελευταίους 18 μήνες ο Όμιλος έχει πωλήσει δανειακά χαρτοφυλάκια συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αποεπένδυσε από τις θυγατρικές στην Αίγυπτο, στην Κύπρο και τη Marathon Bank στις ΗΠΑ, ενώ πούλησε σειρά θυγατρικών εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όσον αφορά τις μη τραπεζικές συμμετοχές, το σχέδιο αποεπένδυσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις θυγατρικές Avis και Ερρίκος Ντυνάν, για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες πώλησης σε διαφορετικό βαθμό προόδου, το 40% της Ηellenic Seaways, το 10% της Αττικής Οδού, το 27% του Αστακός Terminal, το 28% του Κτήματος Μέρλιν (πρόκειται για assets που η Πειραιώς και η Alpha Bank απέκτησαν από την ΑΕΓΕΚ πριν από οκτώ χρόνια, στο πλαίσιο της επιχειρηθείσας διάσωσης) και από 33% σε Νηρέα και Σελόντα.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Πειραιώς περιλαμβάνει επίσης τη μείωση του αριθμού των καταστημάτων στην Ελλάδα και περαιτέρω περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων, ενώ μέρος της δέσμευσης αυτής θα καλυφθεί εκ των πραγμάτων από την πώληση θυγατρικών εταιρειών, και για το επιπλέον θα γίνει νέα εθελούσια.