Από την έντυπη έκδοση
«Η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος συνιστά ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τις συνθήκες και να ανακάμψει μετά την πολυετή ύφεση. Οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης προέβησαν σε αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της χώρας κατά τη διάρκεια του 2018 και εντός του 2019 από τη βαθμίδα “Β” προς τη βαθμίδα “ΒΒ-”, ενώ θεωρούμε ότι η θετική δυναμική της οικονομίας σύντομα θα αποτυπωθεί στην αξιολόγηση της χώρας με περαιτέρω αναβαθμίσεις», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στη γενική συνέλευση της τράπεζας.
Αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς είπε, μεταξύ άλλων, ότι συνέχισε να κινείται με όλες τις δυνάμεις της και το 2018, αναλαμβάνοντας δράσεις προς όφελος των περίπου 30 χιλιάδων μετόχων της, των 5 εκατ. πελατών της και των περίπου 12 χιλ. εργαζομένων της.
Οι κύριοι στόχοι για το 2019 όπως είπε ο κ. Μεγάλου είναι:
* Η ενίσχυση των πηγών εσόδων και η λειτουργική αποτελεσματικότητα για τη δημιουργία διατηρήσιμης κερδοφορίας.
* Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού μέσω της συνεπούς εκτέλεσης του πλάνου μείωσης των NPEs με ορίζοντα το 2021.
* Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, και η στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.
Ο κ. Μεγάλου έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς, εκτός των πωλήσεων προβληματικών δανείων που ολοκλήρωσε με επιτυχία εντός του 2018, τον Ιούνιο του 2019 ανακοίνωσε και την ολοκλήρωση μίας ακόμα πώλησης χαρτοφυλακίου προβληματικών επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πιστωτικής απαίτησης 0,5 δισ. ευρώ. «Η εν λόγω συναλλαγή, καθώς και αυτές που έλαβαν χώρα εντός του 2018, μείωσαν τα προβληματικά μας δάνεια κατά 2,5 δισ. και είχαν θετικό αποτέλεσμα στα κεφάλαια της Τράπεζας».
Η ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας, σε συνδυασμό με την άνοδο του ΑΕΠ και την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests από τις ελληνικές τράπεζες, ήταν οι βασικοί σταθμοί του 2018, πρόσθεσε.
Μιλώντας για τις τράπεζες, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι το 2018 ήταν έτος σημαντικών εποπτικών εξελίξεων. Η πρώτη εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9 είχε συνολική επίπτωση 2 δισ. στα Ίδια Κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ εξίσου σημαντικές προσαρμογές έλαβαν χώρα συνολικά στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα.
Σε σχέση με τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση, οι τράπεζες είναι στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων τους. Παράλληλα, τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων του 2018 έθεσαν τέλος σε μια αβεβαιότητα αρκετών μηνών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι χορηγήσεις των τραπεζών προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα σημείωσαν υποχώρηση 1%, ενώ οι καταθέσεις ενισχύθηκαν ετησίως 10%. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 95% από 111% στο τέλος του 2017.
Επίσης, το 2018 μειώθηκε σημαντικά η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε χρηματοδότηση μέσω Ευρωσυστήματος από 34 δισ. το 2017 στα 11 δισ. ευρώ. Η αποκλιμάκωση συνεχίζεται και το 2019, με τον ELΑ να έχει μηδενισθεί και την αναχρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ να έχει μειωθεί, ανέφερε.
Επιστρέφει η εμπιστοσύνη
Η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και αυτό είναι εμφανές σε όλες τις τραπεζικές εργασίες και ιδιαίτερα στα θέματα ρευστότητας, με εισροές καταθέσεων, μηδενισμό χρήσης του έκτακτου μηχανισμού άντλησης ρευστότητας ELA και ικανοποιητική και αυξανόμενη πρόσβαση στην αγορά, επισήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας στη γενική συνέλευση.
«Βέβαια, η αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων παραμένει η κύρια προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες. Το 2018, στο θέμα αυτό υπήρξαν επιταχυνόμενα βήματα προόδου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει συμβάλει τόσο το θεσμικό πλαίσιο που έχει εμπλουτισθεί όσο και οι σημαντικές δράσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση», πρόσθεσε .
«Η προσπάθεια έχει αρχίσει να παράγει καρπούς, και για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρονιά, το 2018 η τράπεζα επέστρεψε σε κερδοφορία. Και, το πιο σημαντικό, τα θεμέλια για διατηρήσιμη ανάπτυξη της τράπεζας έχουν τεθεί. Παράλληλα, η τράπεζα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές, τόσο για χρηματοδότηση όσο και για κεφαλαιακή ενίσχυση, με την πρώτη από την έναρξη της κρίσης δημόσια έκδοση Τier 2 ομολόγου από ελληνική τράπεζα στα μέσα Ιουνίου, εκδίδοντας 400 εκατ. ευρώ», ανέφερε.