Skip to main content

Σε ιστορικό υψηλό η κεφαλαιοποίηση των πέντε Big Tech

Την απεμπλοκή τους από τις περιπέτειες του κορονοϊού κατάφεραν με τον πλέον εμφατικό τρόπο οι Big Tech της Wall Street, φέρνοντας την περασμένη Τετάρτη τη συνδυασμένη τους κεφαλαιοποίηση σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμα και τα επίπεδα της προ κορωνοϊού εποχής, πριν από 3 μήνες.

Οι FAAMGs (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google) έχουν καταφέρει και οι πέντε μαζί να προσθέσουν το ιλιγγιώδες ποσό του 1,7 τρισισεκατομμυρίων δολαρίων στη συνδυασμένη κεφαλαιοποίησή τους, που μεταφράζεται σε μια άνοδό της κατά 43% από τα χαμηλά στα μέσα Μαρτίου, όταν και τα χρηματιστήρια μάτωναν εξαιτίας της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με τη μεγάλη αυτή αύξηση της κεφαλαιοποίησης των Big Tech (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google) , η στάθμισή της πλέον στον S&P 500 αναλογεί στο 24% ή τρεις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από τον κορονοϊό.

Εκτίναξη μετοχής με το Facebook Shops

Την Τετάρτη το Facebook ανακοίνωσε τη νέα του υπηρεσία Facebook Shops, με την οποία πλέον η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μπαίνει στον κλάδο του λιανεμπορίου και καθίσταται πλέον ανταγωνίστρια της Amazon, αλλά και της Alphabet, μητρικής της Google. Η ανακοίνωση αυτή εκτίναξε τη μετοχή του Facebook σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, κλείνοντας με άνοδο 6,04%, στα 229,97 δολάρια, ενώ νέο ιστορικό υψηλό στα 231,39 δολάρια σημείωσε και την Πέμπτη.

Η μετοχή του Facebook συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες μετοχές της «συμμορίας των 5», με τη μετοχή της Amazon να σημειώνει επίσης νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι θα δέχεται άμεσα απειλή από την υπηρεσία Facebook Shops, ενώ οι μετοχές των Apple, Microsoft και Alphabet έφθασαν μόλις 3% χαμηλότερα από τα δικά τους ιστορικά υψηλά ρεκόρ.

Οι έμποροι σε όλο τον κόσμο επιδίδονται σε έναν αγώνα να αντισταθμίσουν τα έσοδα που εξανεμίσθηκαν εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, ενισχύοντας την παρουσία τους στο διαδίκτυο, κάτι που αυτόματα φέρνει σε θέση ισχύος ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών εταιρειών. Το Facebook θέλει εδώ και χρόνια να επιτρέπει στους χρήστες του να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς να εγκαταλείπουν την πλατφόρμα του. Με την υπηρεσία Shops, οι έμποροι λιανικής πώλησης θα μπορούν να ενσωματώσουν τα e-shops τους στο Facebook πιο εύκολα.

Μόνιμο το μοντέλο τηλεργασίας

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η εταιρεία θα υιοθετήσει μόνιμα το μοντέλο της τηλεργασίας ακόμη και μετά την άρση του lockdown που επιβλήθηκε εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού και γίνεται έτσι ο πρώτος μεγάλος τεχνολογικός κολοσσός που κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα προς την τηλεργασία και προσπαθεί να αναδιαμορφώσει την εργασιακή κουλτούρα στην εποχή μετά τον κορονοϊό.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα το Twitter και η εταιρεία πληρωμών Square, με επικεφαλής τον Τζακ Ντόρσι, ανακοίνωσαν ότι επιτρέπουν την τηλεργασία επ’ αόριστον.

Όμως το Facebook, μια πολύ μεγαλύτερη εταιρεία με σχεδόν 50.000 εργαζόμενους, πήγε ένα βήμα παρακάτω, παρουσιάζοντας μια νέα δομή για την τηλεργασία.

Όπως διευκρίνισε ο Ζούκερμπεργκ, το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως θα αρχίσει «επιθετικά τις προσλήψεις για τηλεργασία» τον Ιούλιο και αναμένει τα επόμενα 5 με 10 χρόνια περίπου οι μισοί του υπάλληλοι να εργάζονται μακριά από τα γραφεία της Facebook.

Η εταιρεία θα υιοθετήσει μια «πιο μετρημένη προσέγγιση» με τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους βάσει της εργασίας και της προηγούμενης αποδοτικότητάς τους και όρισε την 1η Ιανουαρίου 2021 ως καταληκτική ημερομηνία για να δηλώσουν οι εργαζόμενοι τη νέα τους έδρα.

Ο Ζούκερμπεργκ τόνισε ότι η εταιρεία θα διατηρήσει όλα της τα γραφεία, ενώ επεσήμανε ότι οι ιδιαίτερα υψηλοί μισθοί που δίνονται στους εργαζόμενους στη Σίλικον Βάλεϊ δεν θα ισχύουν και σε άλλες περιοχές, αλλά θα διαμορφώνονται ανάλογα με το κόστος διαβίωσης.

Εσωτερικές δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι περίπου το 60% των εργαζομένων στο Facebook θα προτιμούσε να έχει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στην εργασία, συνδυάζοντας την τηλεργασία με την εργασία από το γραφείο, ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ.