Skip to main content

Στα χέρια των επενδυτών το SPA της ΔΕΗ για τους λιγνίτες

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Στην έγκριση της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, παράλληλα με την έγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2018, τα οποία θα ανακοινωθούν το πρωί, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Για τη διαμόρφωση του SPA θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις που υπέβαλαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι επενδυτές, ενώ η σύμβαση θα αναρτηθεί στη συνέχεια στο data room, προς ενημέρωση των υποψήφιων αγοραστών των μονάδων.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο SPA δεν θα περιλαμβάνεται κάποιος μηχανισμός αντιστάθμισης ρίσκου, όπως ο επιμερισμός με τη ΔΕΗ τυχόν ζημιών που θα παρουσιάσουν οι μονάδες τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Επίσης, δεν θα υπάρχει ούτε κάποιο εναλλακτικό μέτρο, το οποίο να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Ωστόσο, απομένει να φανεί αν θα υπάρχει κάποιο νέο κίνητρο για τους υποψήφιους μνηστήρες, όπως επίσης και το τι θα προβλέπει για τις ενδεχόμενες αποζημιώσεις των μονάδων από τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας, η έγκριση του οποίου από την Κομισιόν παραμένει υπό εκκρεμότητα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στο data room δεν έχει ακόμη «ανέβει» η νέα συμφωνία με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας, από την οποία προμηθεύεται τις μεγαλύτερες καυσίμου η μονάδα της Μελίτης. Αντίθετα, πριν από μερικά 24ωρα η ΔΕΗ ανάρτησε τα οικονομικά αποτελέσματα του υπό πώληση λιγνιτικού χαρτοφυλακίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα οποία και οι δύο Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί (ΑΗΣ) κατέγραψαν αρνητικά EBITDA, που στην περίπτωση του ΑΗΣ Μελίτης ανήλθαν σε 8,1 εκατ. ευρώ και στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης σε 13,8 εκατ. Έτσι, και οι δύο ΑΗΣ εμφάνισαν ζημίες προ φόρων, 18,4 εκατ. και 33 εκατ., αντίστοιχα.

Πάντως, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα επισημαίνει η ΔΕΗ, αν την περσινή χρονιά είχαν τεθεί σε ισχύ τα μέτρα που αποφασίστηκαν λίγο χρονικό διάστημα πριν από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στον πρώτο διαγωνισμό, τα οικονομικά αποτελέσματα θα είχαν θετικό πρόσημα, καθώς η λειτουργική κερδοφορία της Μελίτης θα διαμορφωνόταν σε 1,9 εκατ. ευρώ και του ΑΗΣ Μεγαλόπολης σε 9,4 εκατ. Τα μέτρα αυτά είναι μεταξύ άλλων η μείωση του μισθολογικού κόστους, καθώς και η κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη.

Έγκριση δανείου 160 εκατ. από την Παρευξείνια Τράπεζα

Την ίδια στιγμή, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) ενέκρινε τη χορήγηση επιχειρηματικού δανείου, ύψους 160 εκατ. ευρώ, στη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται πως το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ καθώς και η Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της τράπεζας είχαν εγκρίνει στις αρχές Απριλίου την εν λόγω γραμμή χρηματοδότησης, το επιτόκιο της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες είναι 2,36% +Euribor.

Το πενταετούς διάρκειας δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του πλάνου κεφαλαιουχικών δαπανών της εταιρείας, ενώ αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής χρηματοδότηση της Παρευξείνιας Τράπεζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΕΑΕΠ, η χρηματοδότηση αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία και στον ενεργειακό τομέα ειδικότερα, βελτιώνοντας το ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή υποδομή της χώρας. Θα βοηθήσει, επίσης, στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας δημιουργώντας φορολογικά έσοδα, νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σε έναν ζωτικό κλάδο της οικονομίας.