Skip to main content

Θετικά μηνύματα από τις εισηγμένες

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Με ρυθμό ανόδου που ξεπερνά το 10% κινήθηκαν πέρυσι τα έσοδα των εισηγμένων ομίλων, με βάση τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις δημοσιεύσεις μεγεθών για το 2018, τα οποία επίσης δείχνουν ότι τα κέρδη κινούνται σταθεροποιητικά. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών θα ανέλθει σε επίπεδα πάνω από τα 72 δισ. ευρώ, ήτοι κοντά στο 40% του ΑΕΠ. Παράλληλα διαπιστώνεται και «αλλαγή σκυτάλης» στην ατμομηχανή παραγωγής κερδών, η οποία πλέον περνά από τα διυλιστήρια σε άλλους μεγάλους παίκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αν και είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε κάποια τελικά συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της κερδοφορίας, καθώς τα αποτελέσματα της «τελικής γραμμής» είναι το πιο ευαίσθητο μέγεθος λόγω του σχετικά χαμηλού επιπέδου της αξίας τους, το σίγουρο είναι πως η δραστηριότητα των εισηγμένων κατά το 2018 κινήθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικά.  Έχοντας συγκεντρώσει ένα δείγμα 71 εταιρειών, που αριθμητικά αφορά ένα ποσοστό της τάξης του 38% του συνόλου των εταιρειών (εκτός τραπεζών) που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χ.Α., θα έλεγε κανείς ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν αρκετά καλή για το ελληνικό επιχειρείν. Πρόκειται για δείγμα που κρίνεται αρκετά αντιπροσωπευτικό για την εξαγωγή της συγκεκριμένης διαπίστωσης, καθώς ο τζίρος των εταιρειών αυτών αποτελεί ποσοστό της τάξης του 75% του συνολικού τζίρου των εισηγμένων. 

Από το ανωτέρω δείγμα, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι ο τζίρος των εισηγμένων για το 2018 αναμένεται να κλείσει με άνοδο της τάξης του 10% όπως αναφέραμε. Επίσης, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, η διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, η οποία στηριζόταν ιδιαίτερα στην πορεία των δύο εταιρειών διύλισης (ΕΛΠΕ και Μοτορόιλ), αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από άλλες εισηγμένες. Μάλιστα, οι δύο προαναφερθέντες όμιλοι, λόγω της μείωσης των κερδών τους, επιδρούν αρνητικά στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας, που όμως ισορροπεί από την καλή πορεία άλλων μεγάλων δυνάμεων του Χ.Α., όπως του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ.

Πληθωρική εικόνα

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος Χατζηδάκης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, διαπιστώνεται μια πληθωρική εικόνα των κερδοφόρων εταιρειών. Επίσης αναφέρει ότι έως τώρα ο δανεισμός των εισηγμένων δεν δείχνει μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2017 (+0,6%), ενώ οι μερισματικές διανομές είναι ικανοποιητικές δεδομένης και της μικρότερης φετινής φορολογίας από 15% σε 10%.

Το πλήθος των εισηγμένων που έχει ανακοινώσει μέρισμα για τη χρήση αναμένεται να ξεπεράσει τις 50 εταιρείες, διατηρώντας στη χειρότερη περίπτωση την περσινή καλή εικόνα. Τα καλά μερίσματα είναι ένας επιπλέον λόγος για την κινητικότητα πολλών κωδικών, οι οποίοι εστιάζουν σε κινήσεις διμήνου όταν και πληρώνονται τα περισσότερα από τα προαναγγελθέντα μερίσματα.

Συμπληρώνοντας τα παραπάνω σχόλια, αξίζει μια αναφορά στη λειτουργική κερδοφορία. Αθροιστικά καταγράφεται μια οριακή άνοδος. Η «φτωχή» αύξηση των κερδών αποδίδεται και αυτή στα αποτελέσματα των δύο μεγάλων διυλιστηρίων και ειδικότερα στον αρνητικό επηρεασμό τους από τη σημαντική πτώση που σημείωσε η τιμή του πετρελαίου κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς (ζημίες αποθεμάτων).

Παράλληλα και άλλοι μεγάλοι όμιλοι, όπως Ελλάκτωρ και Ιντραλότ, παρουσίασαν σημαντική υποχώρηση λειτουργικών κερδών, παρά την πορεία του κύκλου εργασιών τους, ο οποίος δεν κινήθηκε ιδιαίτερα πτωτικά. Γενικότερα πάντως δεν αναμένονται εκπλήξεις και εκτιμάται ότι και το 2019 θα κινηθεί σε επίπεδα που θα δείχνουν σημαντική βελτίωση στην πορεία των εταιρειών. Αναμένεται δε να διατηρηθεί ή ακόμη και να βελτιωθεί αναλογία 6 κερδοφόρων στις 10 εταιρείες. Αυτό -σε συνδυασμό με τις προβλέψεις των αναλυτών για νέα αύξηση των εταιρικών κερδών μέσα στο 2019- αποτελεί ένα από τα επιχειρήματα εκείνων που αγοράζουν ελληνικές μετοχές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Έκτακτοι παράγοντες

Οι αναλυτές σημειώνουν ακόμη και έκτακτους παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν θετικά και τη συνολική εικόνα, όπως για παράδειγμα την άνοδο στις τιμές των ακινήτων που ενίσχυσε τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου των ΑΕΕΑΠ (π.χ. Lamda Development, Trastor, International-Intercontinental, BriQ Properties, Grivalia, READS).

Αντίστροφα, όπως αναφέραμε, η δραστική υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές δημιούργησε έκτακτες ζημίες αποθεμάτων στους δύο μεγάλους ομίλους διυλιστηρίων (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια), που οδήγησαν σε σημαντική μείωση των λογιστικών κερδών τους. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην τελική ευθεία της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών και αυτό που θεωρείται ότι θα έχει καταλυτική σημασία στη συνολική εικόνα είναι η ανακοίνωση των μεγεθών της ΔΕΗ, της MIG και μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Ήδη η «γεύση» από την πορεία του πρώτου εξαμήνου δείχνει ότι θα υπάρχει επίπτωση από την πορεία της ΔΕΗ, η οποία όμως σε σημαντικό βαθμό αναμένεται να αντισταθμιστεί από άλλους ομίλους, ειδικά εκείνους οι οποίοι χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια.

Η πορεία των τραπεζών

Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της χρήσης 2018, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφανίζουν χαμηλή κερδοφορία (με βάση τα στοιχεία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας), η οποία είναι της τάξης των 245 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι όμως σημαντικό αν υπολογίσει κανείς ότι το αντίστοιχο των τραπεζών ήταν ζημιογόνο στα περίπου 330 εκατ. ευρώ το 2017. Οι τράπεζες τα πήγαν καλύτερα όσον αφορά τη διαχείριση των προβλέψεων και των επιβαρύνσεων από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, όμως όσον αφορά τα κέρδη από τις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες δεν φαίνεται να πέτυχαν ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζουμε ότι συνολικά κατά τη χρήση 2018 οι τράπεζες παρουσίασαν μείωση στα έσοδα από τόκους κατά 13,7%, στα 5.676 εκατ. ευρώ έναντι 6.578 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ σημειώθηκε αύξηση 6% των εσόδων από προμήθειες, στα 1.225 εκατ. ευρώ από 1.155 εκατ. ευρώ το 2017. Συνολικά τα λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 7,52 δισ. ευρώ, από 7,91 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5%. Το θετικό αποτέλεσμα των τραπεζών βέβαια ενισχύει τη συνολική εικόνα των εισηγμένων, εφόσον συνεκτιμηθεί μαζί με τις υπόλοιπες εταιρείες.