Tου Γεράσιμου Χιόνη
Το τελευταίο διάστημα και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερο αναδύονται στην αφρό της ημερήσιας ειδησεογραφίας πράξεις εθελοντικής προσφοράς από μια σειρά επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Πρόκειται για δωρεές χρημάτων ή δωρεές υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρων και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για τη μακρά και δύσκολη προσπάθεια ανάσχεσης του Covid-19 στην Ελλάδα.
Με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δωρεών αυτών, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αξίωσαν τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα τη θετική ανταπόκριση της συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte, μία από τις λεγόμενες «Big Four» στον τομέα της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. Εφόσον λοιπόν, μία επιχείρηση θελήσει να προσφέρει τον… οβολό της, καλείται να απευθυνθεί όχι στο υπουργείο Υγείας ή κάποιον άλλο κρατικό φορέα, αλλά απευθείας στη Deloitte, η οποία έχει αναλάβει το σχετικό έργο.
Όπως προκύπτει από έγγραφα, τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή της «Ν», η συγκεκριμένη πολυεθνική είναι υπεύθυνη για το σύνολο της διαχείρισης των δωρεών προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), διαθέτοντας την ευθύνη για όλη την «αλυσίδα» προσφοράς. Από την εκδήλωση του σχετικού ενδιαφέροντος και την προσφορά του διαθέσιμου χρηματικού ποσού έως τη σταχυολόγηση των βασικών αναγκών του ΕΣΥ και τη μεσολάβηση για την κατάθεση των χρημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία αυτή πραγματοποιείται σε εθελοντική βάση, με την Deloitte να μην εισπράττει χρηματική αποζημίωση για το έργο της.
Πώς γίνεται η διαδικασία
Αρχικά, κάθε δωρητής έρχεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας ή με συγκεκριμένο στέλεχος της Deloitte, το οποίο έχει οριστεί ως υπεύθυνο για την υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας – εν προκειμένω της διαχείρισης των δωρεών. Αφού υπάρξει ενημέρωση για το ύψος και το είδος της δωρεάς, ακολουθεί η τυπική έγκριση από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Υγείας. Στη συνέχεια, η Deloitte αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της απαιτούμενες μεσολάβησης ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση της δωρεάς.
Μάλιστα, ενημερώνει την εκάστοτε εταιρεία για τις πλέον επείγουσες ανάγκες του ΕΣΥ, οι οποίες καταρτίζονται σε μια αναλυτική λίστα – κατόπιν ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι δυναμική, με αποτέλεσμα οι ανάγκες του ΕΣΥ να τροποποιούνται και να διαφοροποιούνται διαρκώς. Εκτός των βασικών ελλείψεων, η επίμαχη λίστα περιλαμβάνει και τις τεχνικές προδιαγραφές του κάθε υγειονομικού υλικού ή εξοπλισμού.
Με βάση τη λίστα, η οποία έχει περιέλθει στην κατοχή της «Ν», οι τρέχουσες ανάγκες του υπουργείου Υγείας έγκεινται – μεταξύ άλλων – σε:
- Κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες για ΜΕΘ, φορητοί ιατρικοί αναπνευστήρες, μάσκες για ΜΕΘ, μόνιτορ
- Σύστημα τραχειοσωλήνα, αντλίες χορήγησης για υγρά και φάρμακα, αντλίες έγχυσης σύριγγας
- Χειρουργικές μάσκες, ιατρικές στολές, κάλυμμα μαλλιών, ποδονάρια – μπότες, προστατευτικά ματιών, γάντια νιτριλίου, αλκοολούχα αντισηπτικά
Ο τρόπος κατάθεσης της δωρεάς
Προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αδιαφάνειας και με στόχο το αδιάλειπτο της όλης διαδικασίας, στην καταβολή του προσφερόμενου ποσού αποφεύγεται η παρέμβαση τρίτων. Εν ολίγοις, η πληρωμή του ποσού πραγματοποιείται μεταξύ της προσφερόμενης εταιρείας και του προμηθευτή, χωρίς την παρέμβαση της Deloitte ή του υπουργείου Υγείας.
Εφόσον, η εκάστοτε εταιρεία δεν επιθυμεί η δωρεά να αφορά συγκεκριμένα είδη εξοπλισμού ή υγειονομικού υλικού, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης του προσφερόμενου χρηματικού ποσού στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, την αξιοποίηση και διαχείριση του οποίου αναλαμβάνει στη συνέχεια η Deloitte με βάση της τρέχουσες ανάγκες του ΕΣΥ.
Διαφάνεια
Οι αδυναμίες του ΕΣΥ είναι χρόνιες και γνωστές τοις πάσι, και αυτή την περίοδο καθίστανται ακόμη πιο εμφανείς. Μάλιστα, αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες της Ευρώπης, πολύ πιο προηγμένες υγειονομικά σε σχέση με εμάς.
Σε κάθε περίπτωση, οι «τρύπες» αυτές φαίνεται ότι μπορούν να κλείσουν εν μέρει, χάρη στη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος με δωρεές χρημάτων και ιατροφαρμακευτικών υλικών δύνανται να συμβάλλει στην υγειονομική θωράκιση της χώρας.
Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να λαμβάνει χώρα με όρους πλήρους διαφάνειας, προκειμένου αφενός να διασφαλίζεται η αξιοποίηση του συνόλου της δωρεάς, αφετέρου να αποφεύγονται φαινόμενα, τα οποία εν πολλοίς συνέβαλαν στην πολυετή κρίση των προηγούμενων ετών και ακόμη ταλαιπωρούν μέρος του ελληνικού γίγνεσθαι.