Skip to main content

Επτά παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της αγοράς

Σε επτά προσδιορίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του ΕΒΕ Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, τους παράγοντες που επηρεάζουν τη πορεία της αγοράς και επαναλαμβάνει την ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα και τη στήριξη των μικρομεσαίων της αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «τα προβλήματα που υπάρχουν στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την αγορά. Η εκκρεμής αξιολόγηση, το μεταναστευτικό και η προσφυγική κρίση, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, το χρηματιστήριο, τα κόκκινα δάνεια, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα σενάρια περί σχεδίου δράσης του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών για την περίπτωση πτώχευσης και πολλά άλλα ζητήματα που σχετίζονται και με τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον εγείρουν αισθήματα πολιτικής και οικονομικής ανασφάλειας».

Σε ότι αφορά την πορεία της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, αυτή επηρεάστηκε σημαντικά από τους παρακάτω 7 παράγοντες όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης:

– Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πιστωτικά ανοίγματα: 112 δισ. ευρώ.

Από τα 60 δισ. ευρώ κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια τα 11 δισ. ευρώ οφείλουν 800 μεγάλες επιχειρήσεις, τα 28,5 δισ. ευρώ 6.000 μεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 120.000 μικρομεσαίες. Συνολικά οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 40 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και 20 δισ. ευρώ οι μικρομεσαίες. Οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η κλωστοϋφαντουργία με 71%, η βιομηχανικά χαρτιού και ξύλου με 63%, ο αγροτικός κλάδος με 61%, το εμπόριο με 54%, οι κατασκευές με 49% και η μεταποίηση με 48%.

– Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία: 86,3 δισ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ιανουαρίου 2016, οι οφειλές νομικών προσώπων σε εφορία είναι 58,5 δισ. και σε τελωνεία 3,7 δισ. ευρώ.

– Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Το σύνολο του Ληξιπρόθεσμου Ιδιωτικού Χρέους στις αρχές του 2016 ανέρχεται στα 225 δισ. ευρώ. Η αναλογία Ληξιπρόθεσμου Ιδιωτικού Χρέος προς ΑΕΠ σε απόλυτα νούμερα είναι 128,%.

– Ακάλυπτες Επιταγές – Απλήρωτες Συναλλαγματικές. «Σύμφωνα με στοιχεία από την «Τειρεσίας ΑΕ», η αρνητική μεταβολή των τεμαχίων υποδηλώνει την απαξίωση των αξιόγραφων ως συναλλακτικών μέσων, από τη στιγμή και γίνονται όλο και λιγότερα αποδεκτά από φορείς της αγοράς» όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης.

– Τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την περιοδική έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων κατά τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2016) κατέγραψε πτώση.

– Αυξήσεις τιμών λόγω μεταβολών ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, παρά τη συνεχή υποχώρηση του γενικού επιπέδου των τιμών (αποπληθωρισμό), σε σειρά βασικών (πρώτης ανάγκης) προϊόντων και υπηρεσιών, καταγράφεται αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των καταναλωτών και ιδιαίτερα των πλέον εισοδηματικά αδύναμων.

– Λουκέτα στο εμπόριο. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ το 2015, μπορεί να υπήρξε μείωση των λουκέτων το τελευταίο διάστημα, αλλά παρέμεινε κλειστό το 26,4% των καταστημάτων στο Κέντρο της Αθήνας και το 33,4% των καταστημάτων στο κέντρο του Πειραιά.