Από την έντυπη έκδοση
Την προκήρυξη ειδικού προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου θα επιχορηγηθούν οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, αλλά και οι εργαζόμενοί τους, σε περιοχές όπου κατά τη διάρκεια των γιορτών δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν με τη μέθοδο click away, προανήγγειλε χθες από το βήμα της βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Την ίδια στιγμή, σε αναμονή βρίσκονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των τραπεζών για τη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ με την εγγύηση στο 80% του δανείου από το ελληνικό Δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά την έκτακτη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους του λιανεμπορίου, ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί και προχωρά η διαδικασία. «Σύντομα θα είναι στον αέρα η πρόσκληση ενός νέου προγράμματος ΕΣΠΑ» ανέφερε.
«Θα υπάρξει επιδότηση στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε περιοχές που ήταν κλειστές στην περίοδο των εορτών και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε με τη μέθοδο click away» συνέχισε ο ίδιος και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε περιοχές της Δυτικής Αττικής (όπως Ελευσίνα, Ασπρόπυργος κ.ά.) και στην περιοχή της Κοζάνης.
«Θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση -όχι επιστρεπτέα ή δάνειο- 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση και 1.000 ευρώ ο κάθε εργαζόμενος. Αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση» διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας
Στο «μέτωπο» του Ταμείου Εγγυοδοσίας, εντός του Μαρτίου αναμένεται η έγκριση από την Κομισιόν για την ένταξη του νέου, τρίτου κύκλου στο προσωρινό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Από τον νέο κύκλο του Ταμείου, θα χορηγηθούν περίπου 460 εκατ. ευρώ δανείων κεφαλαίου κίνησης ύψους έως 50.000 ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80% σε πολύ μικρές επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών κατά την οικονομική χρήση του 2019 δεν ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι ενδιαφέρον στη σχετική πρόσκληση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη συμμετοχή στον εν λόγω κύκλο του Ταμείου έχουν εκδηλώσει 11 εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες.
Όπως προαναφέρθηκε, το ποσοστό της εγγύησης ανέρχεται στο 80%, ενώ το ύψος του δανείου, το οποίο θα πρέπει να έχει εκταμιευθεί έως τις 31/12/2021, μπορεί να ανέλθει έως και τις 50.000 ευρώ. Τα δάνεια θα χορηγούνται από τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, ενώ ο μέγιστος χρόνος αποπληρωμής ορίζεται στα πέντε έτη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πέραν της εγγύησης, για τα δάνεια του συγκεκριμένου Ταμείου προβλέπεται και η επιχορήγηση του κόστους προμήθειας που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στα πιστωτικά ιδρύματα. Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω (όποιο είναι μικρότερο):
1. Τα 50.000 ευρώ.
2. Tο 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019.
3. Το ποσό που προκύπτει από τις ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγησης για τους επόμενους 18 μήνες.
Σημειώνεται ότι οι ανάγκες ρευστότητας θα πρέπει να καθορίζονται μέσω αυτοπιστοποίησης από τον δικαιούχο μέσω της υποβολής σχεδίου ρευστότητας. Με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 651/2014 ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.