Skip to main content

Mytilineos: Κέρδη πάνω από τα 260 εκατ. αναμένει το 2022

Από την έντυπη έκδοση

Η Mytilineos θα υπερβεί τον στόχο για κέρδη 260 εκατ. τη φετινή χρήση (διπλάσια από αυτά του 2020), εκτίμησε ο επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ και CEO της εταιρείας, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων που ενέκρινε την καταβολή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή, τόνισε μάλιστα ότι θα ανέβαζε και επίσημα τον «πήχη» για τα αποτελέσματα του 2022, αναθεωρώντας ανοδικά την κατεύθυνση που δίνεται στις αγορές εάν δεν υπήρχε τόσο υψηλή αβεβαιότητα «με τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει την επόμενη μέρα».

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι παρά την κρίση η εταιρεία επέδειξε τρομερή ανθεκτικότητα, με φόντο μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, την αναζωπύρωση του πληθωρισμού και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χαρακτήρισε δε εκπλήρωση ενός ονείρου ετών την ένταξη της μετοχής στον δείκτη MSCI, με τη διοίκηση να βλέπει ήδη αλλαγές επί τα βελτίω στο είδος των funds που τοποθετούνται στην εταιρεία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την έκτακτη εισφορά που πρόκειται να επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς, καθώς και για την επικείμενη παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού από την 1η Ιουλίου, σημείωσε ότι πριν από ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα η χονδρεμπορική αγορά ξεκίνησε να λειτουργεί με βάση το Target Model και η Mytilineos τήρησε τις επιταγές του νέου μοντέλου, χωρίς να χρησιμοποιήσει πρακτικές για να αποκομίσει αθέμιτα κέρδη.

Πρόσθεσε δε ότι δεν δέχεται τους χαρακτηρισμούς για «υπερκέρδη» ή «ουρανοκατέβατα κέρδη». Όπως είπε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν καταναλωτές που πιέζονται. Αν το θέμα τεθεί διαφορετικά, τότε είναι μια διαφορετική συζήτηση. Μια λογική του τύπου “φέρε από αυτά που έκλεψες”, είναι κάτι που δεν θα το παραδεχτώ ποτέ».

Όσον αφορά τις δρομολογούμενες παρεμβάσεις στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, σημείωσε πως δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι με την οποία θα λειτουργεί από την 1η Ιουλίου.

«Όπως το προηγούμενο μοντέλο δεν επέφερε σημαντικές αλλαγές στα αποτελέσματά μας, το ίδιο εκτιμούμε ότι θα γίνει και τώρα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ανησυχία» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου.

Αισιοδοξία για τα μέταλλα

Όσον αφορά τον τομέα της Μεταλλουργίας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλισθεί η εταιρεία και να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία που ανέκυψε από την άνοδο των τιμών μετά την υποχώρηση της πανδημίας, παρατηρώντας ότι η Mytilineos βρίσκεται μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών παραγωγών αλουμινίου.

Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τιμές των μετάλλων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ για τα soft commodities (σιτηρά κ.λπ.) η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί από την έκβαση του πολέμου της Ουκρανίας.