Skip to main content

Β. Ψάλτης: Διανομή μερισμάτων από την Alpha Bank το 2024

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Alpha Bank προς τους διεθνείς αναλυτές, ο κ. Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε πως η Τράπεζα έχει επιτύχει θετικά αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς του στρατηγικού της σχεδίου: 

Αναφέρθηκε στην βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού: «μειώσαμε τα NPEs κατά 77% το τελευταίο έτος και αναμένουμε να φτάσουμε σε μονοψήφιο δείκτη NPE το δεύτερο τρίμηνο».

Ως προς το κόστος είπε : «από τον προβλεπόμενο στόχο των 193 εκατομμυρίων ευρώ, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ήδη το 67% ή περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ, το όφελος των οποίων θα συνεχίσει να καταγράφεται μέσω του P&L μας τα επόμενα τρίμηνα»

Για την παραγωγή εσόδων τόνισε: «Τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη ήδη από το περασμένο έτος σε όλες τις κατηγορίες, παραμένοντας πάνω από το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, δείχνοντας τόσο την ομαλοποίηση της δραστηριότητας όσο και τη στρατηγική θέση της τράπεζας που επιτρέπει να αξιοποιήσει κερδοφόρες ευκαιρίες»

Τέλος, έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικά επίπεδα κερδοφορίας στην απόδοση των δανείων μας, τόσο στην Ελλάδα, αυξημένα κατά 5% σε ετήσια βάση, όσο και διεθνώς, κατά 8%.

Ως προς το ζήτημα της διανομής μερίσματος, ο κ. Ψάλτης ανέφερε:

Οι φιλοδοξίες μας για δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας παραμένουν άθικτες. Έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Αναμφίβολα θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά η αποφασιστικότητά μας να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας έχει ενισχυθεί με την επιτυχή εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου μέχρι στιγμής.

Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι παραμένουμε δεσμευμένοι να τιμήσουμε την ιστορία μας ως προς την πληρωμή μερισμάτων, καθώς ήμασταν η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που το έκανε αδιάκοπα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την έναρξη της ελληνικής κρίσης. Με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων, αναμένουμε να ξαναρχίσουμε την πληρωμή μερισμάτων από τα κέρδη μας το 2023, καθώς θα έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τους όρους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, κερδοφορίας και κεφαλαίου, με αρχική αναμενόμενη πληρωμή μεταξύ 20% και 30% .