Skip to main content

ΕΥ: Με μικτό πρόσημο η αγορά Σ&Ε στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη

Μείωση κατά 10,8% κατέγραψε η συνολική αξία των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε) στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, λόγω κυρίως της μείωσης του αριθμού των μεγάλων συμφωνιών (πάνω από ένα δισ. δολ.), ενώ ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 2,9% φθάνοντας τις 647, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της τακτικής έρευνας της Ernst & Young (ΕΥ) M&A Barometer.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση (122%) στην περιοχή ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, φθάνοντας τις 20 από 9 στο αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η συνολική αξία των συμφωνιών έφθασε τα 1,6 δισ. δολ., παρουσιάζοντας αύξηση 60%.

Δύο από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες του πρώτου εξαμήνου, η τρίτη και η τέταρτη ως προς την αξία, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα: Η εξαγορά της Pharmathen από τη βρετανική BC Partners Ltd έναντι 642,5 εκατ. δολ. και της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά από τη γαλλική Imerys έναντι 634,1 εκατ. δολ.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική αγορά Σ&Ε, ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία με τρεις και δύο συμφωνίες αντίστοιχα.

Όπως σχολίασε ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων ΕΥ Ελλάδας, Τάσος Ιωσηφίδης, «με την προϋπόθεση μίας επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τη σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ανακεφαλαιοποιήσεων στην Ελλάδα και τη σταδιακή εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας, αναμένεται αντίστοιχα βελτίωση και του επενδυτικού κλίματος. Πιστεύουμε ότι θα δούμε περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης πολλών κλάδων της οικονομίας, που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες λόγω της παρατεταμένης κρίσης». 

Σύμφωνα με την έρευνα η οποία καλύπτει 11 χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία), η Τουρκία πρωταγωνίστησε στην αγορά των Σ&Ε, προσελκύοντας τον μεγαλύτερο αριθμό (155) και τη μεγαλύτερη αξία (3,3 δισ. δολ.) συμφωνιών.

Στη δεύτερη θέση, ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, βρέθηκε η Πολωνία με 117 συμφωνίες και στην τρίτη η Τσεχία με 98 συμφωνίες. Ως προς τη συνολικά αξία, υψηλές επιδόσεις πέτυχαν η Τσεχία και η Ρουμανία με 2,8 δισ. δολ. και 2,1 δισ. δολ. αντίστοιχα.

Η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών στις Σ&Ε έφθασε το 75%, με εντονότερη παρουσία στην Κροατία (100%), τη Σερβία (95%) και την Ελλάδα (90%). Σχεδόν μία στις δυο Σ&Ε στην περιοχή ήταν ενδοσυνοριακές συναλλαγές (48%), ενώ το 41% πραγματοποιήθηκε από επενδυτές του εξωτερικού και μόνο το 11% κατευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού.

Τα υψηλότερα ποσοστά συναλλαγών εκτός συνόρων πραγματοποίησαν η Κροατία (22%), η Τσεχία (18%) και η Σλοβακία (16%), ενώ τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό πέτυχε η Τουρκία (20).

Σύμφωνα με την EY, οι περισσότερες συμφωνίες Σ&Ε σημειώθηκαν στους τομείς της πληροφορικής (100), της βιομηχανίας (78) και των τροφίμων & ποτών (61). Με βάση τη συνολική αξία των συμφωνιών, οι τομείς που πρωταγωνίστησαν ήταν οι τράπεζες & χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (79,7 εκατ. δολ.), τα τρόφιμα & ποτά (69,5 εκατ. δολ.) και τα φαρμακευτικά (65 εκατ. δολ.).