Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου

Στέλλα Κυριακίδου: «Η επιτυχημένη πολιτική της Ε.Ε. θα συνεχιστεί»

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021 10:55
UPD:17:18
A- A A+

Η πανδημία τόνισε τις ανισότητες εντός της Ε.Ε. και ανέδειξε τα κενά του συστήματος, σύμφωνα με την επίτροπο της Ε.Ε. για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. Στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών η επίτροπός Υγείας τόνισε χαρακτηριστικά: «Η πανδημία μάς έδειξε σε ποια σημεία πρέπει να δώσει έμφαση η κοινωνία μας, ποια πράγματα πρέπει να βελτιώσουμε και πώς μπορούμε να γίνουμε πιο ανθεκτικοί».

Η επίτροπος παραδέχθηκε ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει αν δεν είναι ασφαλής μέχρι και ο τελευταίος πολίτης. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο ένα καλά συντονισμένο και αποφασιστικό σχέδιο δράσης, ώστε να βελτιώσει η Ε.Ε. την ετοιμότητά της σε τέτοιες κρίσεις και συμπλήρωσε: «Η επιτυχημένη πολιτική εμβολιασμού της Ε.Ε. θα συνεχιστεί. Με αυτή, μικρότερες χώρες όπως και η Ελλάδα, απέκτησαν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια. Για εμάς είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η πολιτική».

Όπως ανέφερε η κ. Κυριακίδου, στην Ε.Ε. έχουν ήδη παραδοθεί 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων, ενώ το 34% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Επιπλέον, η Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει με τις BioNtech/Pfizer για την παράδοση άλλων 11,8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του προγράμματος ΗΕRA (Health Emergency Responsive Agency), ενώ τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια μακροπρόθεσμη πολιτική για την αντιμετώπιση κρίσεων. «Πρέπει να κοιτάμε γύρω μας με αισιοδοξία και να είμαστε φιλόδοξοι, γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα για υπευθυνότητα και δράση», είπε κλείνοντας την παρέμβασή της.

Το πρόγραμμα της Ε.Ε. για να νικήσει τον καρκίνο

Η επίτροπος κ. Κυριακίδου με αφορμή το φόρουμ αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του καρκίνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στα κενά που έχει ακόμα η Ελλάδα στον τομέα αυτό. Όπως είπε η επίτροπος, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο είναι καθοριστικής σημασίας και τόνισε την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, ενώ σημείωσε ότι έως το έτος 2030 στόχος της Ε.Ε. είναι το 90% των αγοριών και κοριτσιών να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια πρόληψης καρκίνου. Υπενθύμισε, δε, ότι το 2022 θα ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Μητρώο Νεοπλασιών, γι’ αυτό παρότρυνε τις αρχές της Ελλάδος να ενεργοποιήσουν άμεσα ένα Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών.

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
διαβάστε επίσης

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ Υγεία και Φάρμακο