Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη

Το μέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ!

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 09:35
UPD:13:05
A- A A+

Το μέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ και όλοι εμείς στην BASFαποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι του.

Τέσσερις διαφορετικοί πυλώνες όπως αειφόρες πρακτικές φυτοπροστασίαςκαι ολοκληρωμένης διαχείρισης, πρότυποι αγροίγια ανάδειξη καλών καλλιεργητικών πρακτικών, καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία και σπόροι & γενετικά χαρακτηριστικά, στηρίζουν τις προσπάθειες μας με ένα βασικό στόχο: Τη στήριξη του Έλληνα παραγωγού με καινοτόμες, πρακτικές και συνδυαστικές λύσεις από το σπόρο έως τη συγκομιδή, που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών σε ακραίες συνθήκες και στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των γεωργικών δραστηριοτήτων.

  • Πρώτος πυλώνας η φυτοπροστασία.

Στην BASF ακολουθούμε τις εξελίξεις και βάζουμε στο επίκεντρο τον παραγωγό. Στόχος μας να γεμίζουμε καθημερινά το «οπλοστάσιό» του με πολλές συνδυαστικές λύσεις για όλους τους τύπους συστημάτων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της βιολογικής, καθώς και προϊόντα φυσικής προέλευσης, όπως μικροβιακά, φυσικές ουσίες ή φερομόνες και προϊόντα χημικής φύσης για τον επαρκή έλεγχο εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων. Αλλά, δεν σταματάμε εδώ. Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να ανταποκριθούμε και στη νέα πρόκληση που θα προκύψει από τη στρατηγική Farm to Fork.

  • Δεύτερος πυλώνας οι πρότυποι αγροί μας.

Το Δεκέμβριο του 2018 ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια ολιστικής προσέγγισης της ελαιοκαλλιέργειας. Η προσπάθεια περιλάμβανε επισκέψεις σε ελαιοτριβεία, ενημέρωση των παραγωγών και δημιουργία επισκέψιμων πρότυπων αγρών σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ανάδειξη των καλών καλλιεργητικών πρακτικών. Αυτή τη στιγμή αριθμούμε 10 διαφορετικούς αγρούς σε περιοχές, όπου η ελιά αποτελεί κύρια καλλιέργεια. 10 διαφορετικές προτάσεις φυτοπροστασίας με βάση τις ορθές γεωργικές πρακτικές και προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, με σκοπό να εξασφαλίσει ο ελαιοπαραγωγός το εισόδημά του και την ποιότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική επιτραπέζια ελιά και το ελληνικό ελαιόλαδο.

Επιπλέον, το 2020 ξεκινήσαμε μια αντίστοιχη προσπάθεια για τις καλλιέργειες του μήλου και του ροδάκινου. 2 διαφορετικοί αγροί με το διακριτικό όνομα BASFields, εγκαταστάθηκαν σε 2 διαφορετικές περιοχές με στόχο και εδώ, να αναδείξουμε καλές καλλιεργητικές πρακτικές, να προτείνουμε νέες λύσεις αλλά και να «ανοίξουμε τεχνικές συζητήσεις». Σε μια αγορά που αλλάζει θέλουμε να δηλώσουμε «παρών» με καινοτόμες λύσεις και νέες προτάσεις.

  • Τρίτος πυλώνας ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τα ψηφιακά εργαλεία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού κόσμου αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Η ομάδα xarvio™ Digital Farming Solutions της BASF αναπτύσσεται συνεχώς και εξελίσσει τις ήδη γνωστές ψηφιακές εφαρμογές xarvio™. Παράλληλα, σχεδιάζει νέες καινοτόμες ψηφιακές λύσεις με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των γεωργικών δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών και τροφής παγκοσμίως. Τη φετινή χρονιά φέρνουμε στην ελληνική αγορά νέα ψηφιακά εργαλεία όπως το AgSolutions Finder, το AgAssist και το Target-It που φιλοδοξούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα και τη δύσκολη δουλειά των ανθρώπων της πρώτης γραμμής.

  • Τέταρτος πυλώνας οι σπόροι και τα γενετικά χαρακτηριστικά.

Η BASF μετά την εξαγορά του 2018, απέκτησε ολόκληρη την επιχειρηματική δραστηριότητα της Bayer στον τομέα των σπόρων βαμβακιού FiberMax® & Stoneville®, των σπόρων ελαιοκράμβης InVigor® και των σπόρων λαχανικών υπό το παγκόσμιο εμπορικό σήμα Nunhems®. Από τον Οκτώβριο 2020 μάλιστα η BASF Ελλάς ανέλαβε τη διανομή των ποικιλιών της Nunhems®, γεγονός που αποτελεί πιλοτικό πρότζεκτ παγκοσμίως για την BASF, ενισχύοντας τις ολοκληρωμένες λύσεις που προσφέρει τον Έλληνα παραγωγό. Επιπλέον, το 2020 εισήλθαμε στην αγορά των σπόρων ηλίανθου, προσφέροντας στους παραγωγούς πανευρωπαϊκά ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο γεωργικών λύσεων. Τα υβριδικά προϊόντα InSun® περιλαμβάνουν την τεχνολογία Clearfield® & Clearfield® Plus της BASF, συνδυάζοντας την προηγμένη γενετική και τη φυτοπροστασία. Ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Έλληνα παραγωγού και της βιομηχανίας για υψηλές αποδόσεις, σταθερότητα, αξιοπιστία, αντοχή σε ασθένειες και υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι.

Τέλος, στο χαρτοφυλάκιο μας προστέθηκαν σπόροι ρυζιού της καταξιωμένης τεχνολογίας Clearfield® ενώ παράλληλα αναμένουμε σπόρους ρυζιού της νέας τεχνολογίας Provisia®. Πρόκειται για δυο διαφορετικές, υψηλής ποιότητας, τεχνολογίες που συνδυασμένες μπορούν να προσφέρουν στον Έλληνα παραγωγό, ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού.

Στην BASF δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού, να κατανοούμε τις ανάγκες του και να τον στηρίζουμε με καινοτόμα προϊόντα, ψηφιακές λύσεις και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με σεβασμό στο περιβάλλον και τις αειφόρες πρακτικές. Το μέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ! 

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
διαβάστε επίσης

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ Αγροτική Οικονομία