Skip to main content

Γ. Ποντίκας στο NaftemporikiTV: Ανάγκη για άμεση στήριξη και μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη Θεσσαλία

Με ποια όπλα οι καλλιεργητές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις

Συνέντευξη στην εκπομπή In Business με τον Ανέστη Ντόκα και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε ο Γιώργος Ποντίκας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Syngenta Ελλάς.

Με αφορμή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Ποντίκα να επισημαίνει την ανάγκη «για μια άμεση στήριξη και μακροπρόθεσμη προσέγγιση, χρειαζόμαστε ένα 5ετες πλάνο ανασύνταξης της περιοχής, γιατί οι άνθρωποι αυτοί πρέπει πρώτα – πρώτα να πιστέψουν ότι μπορούν να μείνουν και να συνεχίσουν και να κάνουν παραγωγή. Πρέπει να στηριχθούν από πλευράς εισοδήματος για να μπορέσουν να καλύψουν υποχρεώσεις που τρέχουν από τη χρονιά που δε θα πάρουν κάτι στα χέρια τους γιατί δε θα συγκομίσουν κάτι και να προετοιμαστούν για την επόμενη χρονιά. Είναι πολύ σημαντικό είναι μια περιοχή η οποία έχει σιτηρά και έχει και βαμβάκι και καλαμπόκι, έχει και πολλές άλλες καλλιέργειες, οι οποίες είναι και στρατηγικού χαρακτήρα και σημαντικές για την διατροφή στην Ελλάδα».

Επισήμανε δε, ότι «το νερό που έπεσε ήταν 5 χρόνων, μπορεί τα επόμενα 5 χρόνια να μην έχουμε βροχή, αυτό το νερό δεν είναι αξιοποιήσιμο, θα έπρεπε να το κάνουμε αξιοποιήσιμο. Η Ελλάδα είναι στη νότια ζώνη, αναμένουμε υπερβολικό στρες τα επόμενα χρόνια, άρα δυσκολίες να παράγουμε, ειδικότερα στις μεγάλες καλλιέργειες που είναι απαιτητικές σε νερό, άρα πρέπει να δούμε πως θα έχουμε αποταμιευτήρες  να χρησιμοποιήσουμε αυτό το νερό».

Όσον αφορά την εταιρεία και τα επόμενα βήματα της ο κ. Ποντίκας είπε ότι «η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στο νέο περιβάλλον, το Ευρωπαϊκό το οποίο αντανακλά και στο παγκόσμιο περιβάλλον. Στο πώς θα μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι με λιγότερα χημικά συνθετικά αυτό-προστατευτικά προϊόντα, περισσότερα βιολογικά, περισσότερες υπηρεσίες, περισσότερες digital λύσεις ν’ ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτές».