«Το Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου»

Συνεργασία QualityNet και UNESCO για την εκπαίδευση μαθητών 6-16 ετών στους SDGs
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 17:31
UPD:15/12/2017 10:07

Το QualityNet,  στο πλαίσιο  του θεσμού  «Το Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου», καλεί όλα τα σχολεία να εργασθούν πάνω στις θεματικές  των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης  και στη συνέχεια  να συμμετέχουν  στον ετήσιο εκπαιδευτικό διαγωνισμό  Bravo Schools αναδεικνύοντας  τις καλύτερες σχολικές εργασίες  και συνδέοντάς τες  με ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο.

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων μαθητών στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDGs), το QualityNet Foundation αναπτύσσει και προσφέρει στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα το «Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου».

Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο το QualityNet Foundation έχει συνεργαστεί με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τη UNISEF και την UNESCO, προκειμένου να δημιουργήσει εκπαιδευτικά υλικά και να σχεδιάσει μαθήματα γύρω από τους Παγκόσμιους Στόχους. Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης αναφέρονται στις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας, σχετικές με την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον και τα θέματα διακυβέρνησης, αποτελώντας ένα νέο, μεγαλόπνοο σχέδιο δράσης, το οποίο υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η αφύπνιση και ενεργοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στους 17 Παγκόσμιους Στόχους είναι πρωταρχικής σημασίας. Δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι μιας παγκόσμιας συλλογικής συνείδησης απέναντι στο μέλλον του πλανήτη και στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα. «Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου» στα ελληνικά αποτελείται από εκπαιδευτικό υλικό για τον δάσκαλο, τον μαθητή και την οικογένεια συμβάλλοντας στην ενημέρωση και αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας. 

1 εκατ. μαθητές

Το QualityNet μαζί με το εκπαιδευτικό του τμήμα, το «Βιωματικό Σχολείο», θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει ειδικά για την ελληνική σχολική κοινότητα θεματικές εκπαιδευτικές για κάθε στόχο ώστε τα ελληνικά σχολεία να μπορούν να συμμετέχουν στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια αλλαγής.

Σημειώνεται ότι το «Βιωματικό Σχολείο» είναι αναγνωρισμένο για την καταλληλότητα των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων από το υπουργείο Παιδείας και βρίσκεται κοντά στην εκπαιδευτική κοινότητα από το 1997 διαθέτοντας 25 εκπαιδευτικά προγράμματα κι έχοντας εκπαιδεύσει πάνω από 1 εκατομμύριο μαθητές σε εθνικό επίπεδο. Το QualityNet, στο πλαίσιο του θεσμού «Το Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου», καλεί όλα τα σχολεία να εργασθούν πάνω στις θεματικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και στη συνέχεια να συμμετέχουν στον ετήσιο εκπαιδευτικό διαγωνισμό Bravo Schools αναδεικνύοντας τις καλύτερες σχολικές εργασίες και συνδέοντάς τες με ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο. Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν τα Ελληνόπουλα για τους παγκόσμιους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με όραμα τη διαμόρφωση των ενεργών πολιτών του αύριο, οι οποίοι θα αναλάβουν δράση για τη μεγάλη αλλαγή στον πλανήτη μας μέχρι το 2030. 

Οι διοργανωτές του προγράμματος προβάλλουν 10 λόγους για τους οποίους διδάσκουν τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που είναι οι εξής: 1) Δεν υπάρχει Plan B γιατί δεν υπάρχει πλανήτης Β, 2) Οι άνθρωποι που υποφέρουν αξίζουν ένα σχέδιο σωτηρίας, το οποίο να γνωρίζουν και να είναι σε θέση να εφαρμόσουν όλοι πάνω στη γη, 3) Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες αλλά μπορούν να πραγματοποιηθούν αν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, 4) Τα παιδιά έχουν μια φυσική τάση να αναλαμβάνουν δράση όταν βλέπουν να υπάρχουν ανισότητες, 5) Οι μαθητές μας μπορούν να βρουν έναν σκοπό και να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα με στόχο να αντιστρέψουν τα δεδομένα, 6) Το να μαθαίνεις και να δρας είναι κάτι που λειτουργεί σε κάθε ηλικία και σε κάθε μορφωτικό επίπεδο, 7) Οι δάσκαλοι και οι μαθητές θα υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο γιατί βρισκόμαστε όλοι μαζί στην ίδια αποστολή, 8) Οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν την αφοσίωση στον σκοπό δημιουργώντας στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων με αποτελεσματικότητα, 9) Τα παιδιά που μαθαίνουν να βοηθούν το ένα το άλλο και να συνεργάζονται δεν προβαίνουν σε μεταξύ τους αντιδικίες και 10) Η νεολαία μπορεί να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει για το μέλλον αν αντιληφθεί και της αποδείξουμε πως οι πράξεις της μετρούν και έχουν σημασία. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
διαβάστε επίσης

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη