Skip to main content

Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού: Επανεκκίνηση του ελληνικού yachting

Προσδοκούμε δυναμική επανεκκίνηση στην αγορά του επαγγελματικού yachting, ακόμη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση και τα θετικά σχόλια που απέσπασε η χώρα μας διεθνώς εκτιμάται πως αλλάζουν τα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο τη φετινή χρονιά, που εν πολλοίς θεωρείται χαμένη.

Με την κατάλληλη διαφήμιση και προβολή, η οποία θα επικεντρώνεται στην ασφάλεια που προσφέρουν οι διακοπές με σκάφος, μπορεί να συμβάλουν ακόμη και τώρα στην αναθέρμανση των κρατήσεων.

Η εξαιρετική δουλειά των υπουργείων Υγείας και Πολιτικής Προστασίας αλλά και του ΕΟΔΥ όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα για τη φετινή τουριστική σεζόν. Η χώρα μας είναι μεταξύ των τριών χωρών με τα λιγότερα κρούσματα στον κόσμο και ειδικά στα νησιά τα κρούσματα μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Η Ένωση συνεργάστηκε στενά και επί καθημερινής βάσης με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τα επιτελεία τους, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε μια δίκαιη, γρήγορη και αποδοτική επανεκκίνηση του ελληνικού yachting.

Υπολογίζεται ότι οι ακυρώσεις των κρατήσεων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας φθάνουν στο 90%, ενώ πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην «ανοίξουν» ναυτολόγια τη φετινή σεζόν και να διατηρήσουν τα σκάφη τους αγκυροβολημένα σε κάποια μαρίνα. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τους ξενοδόχους, οι οποίοι ελλείψει κρατήσεων θα κρατήσουν κλειστές τις μονάδες τους. Κομβικό ρόλο στον περιορισμό των απωλειών θα παίξει η κατά το δυνατόν περισσότερο επιμήκυνση της σεζόν τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κάτι που θα βοηθήσει να καλυφθούν οι απώλειες τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Στην προσπάθεια αυτή εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση Ελλήνων τουριστών για διακοπές με ιστιοπλοϊκά και καταμαράν. Άλλωστε η «επιστράτευση» του εσωτερικού τουρισμού θα έδινε μια ανάσα και θα συνέβαλε στην αναζωπύρωση της κίνησης.

Θετική εξέλιξη στο «γκρίζο τοπίο» αποτελεί και η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει την έκπτωση του 50% στον ΦΠΑ των ναύλων. Ύστερα από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος και η γενική γραμματέας Εσόδων, Αθηνά Καλύβα πείσθηκαν και συμφώνησαν να ανασταλεί η προηγούμενη ΚΥΑ. Παράλληλα, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού διεκδικεί και έκπτωση στα τέλη ελλιμενισμού κατά περίπου 40% μέχρι το τέλος του 2020. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάζεται στενά με την Ένωση Μαρινών Ελλάδος και προσδοκά στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η επανεκκίνηση του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα του επαγγελματικού yachting θα συμβάλει και αυτή στην προσπάθεια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η συνεισφορά του στην απασχόληση και στο κύκλωμα της οικονομίας είναι αρκετά σημαντική, αφού «δίνει δουλειά» σε μια σειρά από κλάδους: ναυπηγεία, νηογνώμονες, εταιρείες πετρελαιοειδών και τροφοδοσίας.

Ο κλάδος του επαγγελματικού yachting στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 6.000 σκάφη και απασχολεί σχεδόν 5.000 ναυτικούς, ενώ επηρεάζει περισσότερα από 120 επαγγέλματα και υπολογίζεται ότι συνεισφέρει περίπου 1,4% του ΑΕΠ. Η οικονομική κρίση έπληξε σημαντικά τις επιχειρήσεις του χώρου που είναι κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες. Τα τρία τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, με το 2018 να σημειώνει την καλύτερη επίδοση την τελευταία δεκαετία.

Ας ελπίσουμε ότι και φέτος ο Ποσειδώνας δεν θα αφήσει την Ελλάδα μας χωρίς την εύνοιά του, η οποία αποτελούμενη από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή είναι μια χώρα μαγική για θαλάσσιο τουρισμό και yachting, κατέχοντας το καλύτερο προϊόν παγκοσμίως και διαθέτοντας χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες, με ξεχωριστή σύσταση το ένα από το άλλο, κλιματολογικές συνθήκες, ιδιαίτερη κουλτούρα, ήθη και έθιμα, κάτι που παρατηρείται γενικότερα σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Αποτελεί παγκόσμια μοναδικότητα. Σε όποιο πέλαγος και να πλεύσεις έρχεσαι αντιμέτωπος με καθαρά, κρυστάλλινα και θερμά νερά, ενώ ταυτόχρονα αναπνέεις πολιτισμό και ιστορία. Επομένως, ευελπιστούμε φέτος τα σκάφη να δουλέψουν στο μέγιστο δυνατό!