Skip to main content

Επιμένουν ελληνικά οι Γερμανοί τουρίστες παρά την προσφυγική κρίση

Στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα 2,8 εκατομμύρια, θα κυμανθεί ο αριθμός των Γερμανών τουριστών που θα επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, η προσφυγική κρίση δεν φαίνεται να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τον ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τον Νόρμπερτ Φίμπιχ, πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων (DRV), αυτό το διάστημα επικρατούν δύο τάσεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

«Ενώ», όπως διαπιστώνει, «πολλοί προορισμοί σημειώνουν μια αισθητή άνοδο των κρατήσεων από τη Γερμανία, για ορισμένους άλλους επικρατεί μεγάλη επιφυλακτικότητα. Αυτή σχετίζεται συχνά με το ζήτημα της ασφάλειας του προορισμού».

Συγκεκριμένα, σημαντική μείωση των κρατήσεων από τη Γερμανία καταγράφεται σε χώρες όπου πρόσφατα σημειώθηκαν τρομοκρατικά χτυπήματα όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Στο τέλος Ιανουαρίου οι κρατήσεις για αυτές τις χώρες ήταν τουλάχιστον κατά 40% μειωμένες απ’ ότι την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Ο κ. Φίμπιχ δεν αποκλείει όμως η εικόνα να αλλάξει προς το καλύτερο σε περίπτωση που σταθεροποιηθεί η κατάσταση της ασφάλειας.

Σε ποιους προορισμούς καταγράφεται αύξηση κρατήσεων

Από αυτή την εξέλιξη επωφελούνται κυρίως προορισμοί στη Δυτική Ευρώπη. Η Πορτογαλία σημειώνει μια αύξηση των κρατήσεων της τάξεως του 20% από τη Γερμανία, οι Κανάριοι Νήσοι 21%, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και η υπόλοιπη Ισπανία 4%, η Ιταλία 6% και η Βουλγαρία 9%.

Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς εκτός Ευρώπης – σημαντική άνοδο καταγράφεται για τις χώρες της Καραϊβικής και κυρίως για την Κούβα την οποία θα επισκεφτούν φέτος 46% περισσότεροι Γερμανοί σε σχέση με πέρυσι.

Στα ίδια επίπεδα οι κρατήσεις στην Ελλάδα

Αλλά τι γίνεται με τον τουρισμό στην Ελλάδα; Θα επιδράσει αρνητικά η προσφυγική κρίση; Η απάντηση του κ. Φίμπιχ στη Deutsche Welle είναι σαφής: «Όχι. Σε ό,τι αφορά τη μέχρι στιγμής πορεία των κρατήσεων για την Ελλάδα δεν διαπιστώνουμε κάποιες σημαντικές συνέπειες λόγω του προσφυγικού ζητήματος».

Τουριστικοί παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν την τουριστική αγορά της Γερμανίας αναφέρουν ωστόσο ότι ως και τον Ιανουάριο ακόμη οι κρατήσεις για ελληνικούς προορισμούς ήταν αισθητά χαμηλότερες απ΄ ό,τι πέρυσι. Από τον Φεβρουάριο και μετά όμως η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

Όπως πιθανολογείται, αιτία για τη θετική εξέλιξη ήταν η εντύπωση που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη της Γερμανίας ότι το προσφυγικό δεν έχει επιπτώσεις για την ασφάλεια της χώρας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικού Τουριστικού Κλάδου (BTW), Μίχαελ Φρέντζελ διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς τουρίστες και συμπληρώνει ότι βάσει των κρατήσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής θα πρέπει να αναμένεται άνοδος.

Ένα ζήτημα που έχει μεγάλη σημασία για τον τουρισμό στην Ευρώπη είναι η διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης. Ο περιορισμός και πολύ περισσότερο η κατάργηση αυτής της ελευθερίας θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό.

Με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Φρέντζελ απορρίπτει εκ μέρος του τουριστικού κλάδου της Γερμανίας σκέψεις για κατάργηση του Σένγκεν ή το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα: «Ως τουριστικός κλάδος έχουμε επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την ελεύθερη διακίνηση, από το κοινό νόμισμα, το ευρώ. Ευελπιστούμε ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί κατά μήκος της βαλκανικής οδού θα έχουν μόνο προσωρινό χαρακτήρα και ότι με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. θα αποκατασταθεί το Σένγκεν. Αυτό θα ανακούφιζε σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα».