Skip to main content

MSC Mediterranean Shipping Company Ηγετική θέση στον παγκόσμιο χώρο

H MSC Mediterranean Shipping Company SA είναι μια ιδιωτική παγκόσμια ναυτιλιακή εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1970 από τον Gianluigi Aponte, με έδρα στη Γενεύη. 

Ο όμιλος επιχειρήσεων της MSC, κατέχοντας ηγετική θέση στον παγκόσμιο χώρο, λειτουργεί σε 480 γραφεία, σε περισσότερες από 155 χώρες στον κόσμο, με 70.000 εργαζόμενους.

Η MSC απασχολεί σήμερα 510 πλοία εμπορευματοκιβωτίων, με συνολική ετήσια διακίνηση 20 εκατ. teu, σε πάνω από 200 εμπορικές διαδρομές, προσεγγίζοντας περισσότερα από 500 λιμάνια.

Διαθέτει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο οδικών, σιδηροδρομικών και θαλάσσιων μεταφορών που εκτείνεται παγκόσμια.

Παράλληλα, αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία κρουαζιερόπλοιων, με στόλο 15 υπερσύγχρονων πλοίων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ναυπήγησης 14 νέων πλοίων.

Η Mediterranean Shipping Company Greece SA ιδρύθηκε το 1994, όταν οι δρόμοι του Gianluigi Aponte, Προέδρου της Mediterranean Shipping Company Geneva, και του Δημήτρη Θεοδωρίκα συναντήθηκαν. 

Με την Ελλάδα να βρίσκεται διαχρονικά στη ζώνη υψηλού ενδιαφέροντος της MSC Geneva, η εταιρεία διατηρεί επί σειρά ετών τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο λιμάνι του Πειραιά, έχοντας σημαντική παρουσία και στα άλλα βασικά ελληνικά λιμάνια, όπως αυτά της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και του Ηρακλείου. 

H σύναψη σύμβασης της MSC με τον ΟΛΠ το 1997 για τη χρήση του ως hub port, μια κίνηση πρωτοποριακή για την εποχή, μετέτρεψε τον Πειραιά σε μείζον κέντρο μεταφόρτωσης και τον κατέταξε στα 50 μεγαλύτερα λιμάνια παγκοσμίως. 

Κατέχοντας πλέον αυτήν τη θέση, ο Πειραιάς αποτέλεσε πόλο έλξης για παγκόσμιους διαχειριστές λιμένων, διαμορφώνοντας σταδιακά το σημερινό επιχειρησιακό περιβάλλον.

Η MSC διατηρεί σταθερά από το 1997 μεγάλο μερίδιο, τόσο στο υπό διαμετακόμιση (in transit) φορτίο όσο και στη συνολική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. 

Από την πρώτη ημέρα παρουσίας της στην ελληνική αγορά, η MSC Greece έθεσε ως κυρίαρχο στόχο της την ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών της και τη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της. Με το ισχυρό στελεχιακό δυναμικό της, το οποίο αποτελεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, διασφαλίζοντας πάντα την εταιρική της κουλτούρα και χτίζοντας μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις ελληνικές εισαγωγικές – εξαγωγικές και διαμεταφορικές επιχειρήσεις, έχει καταφέρει να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον χώρο της ναυτιλίας.

Σημαντική είναι επίσης η παρουσία της MSC στον χώρο της κρουαζιέρας, καθώς είναι η 3η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο. Ο στόλος της απαρτίζεται από 14 υπερσύγχρονα κρουαζιερόπλοια τελευταίας γενιάς και ένα δυναμικό επενδυτικό πρόγραμμα είναι ήδη σε εξέλιξη. Με παραπάνω από 400 προσεγγίσεις στα ελληνικά λιμάνια για το προσεχές έτος, η MSC Cruises επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον και την προσήλωσή της στην ελληνική αγορά της κρουαζιέρας, εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό τουρισμό, συντελώντας έτσι στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και των τοπικών οικονομιών στα 10 λιμάνια που προσεγγίζουν τα πλοία της.

Στη συνέχεια της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας συμβάλλει καθοριστικά η εμπιστοσύνη που επιδεικνύει προς αυτήν η MSC Geneva, με τους ολοένα διευρυμένους ρόλους που της αναθέτει, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εμπιστοσύνη αυτή έχει μεταφρασθεί έμπρακτα τα τελευταία χρόνια με τη σταδιακή ανάθεση δραστηριοτήτων, όπως αυτή της δημιουργίας ενός Planning Center, της πρακτόρευσης των πλοίων κρουαζιέρας του ομίλου και του συντονιστικού ρόλου και του management σε πρακτορεία στα Βαλκάνια. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό project είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου Shared Service Center στον Πειραιά, με υποκατάστημα και στη Θεσσαλονίκη, που απασχολούν ήδη πάνω από 200 νέους εργαζόμενους, διαγράφοντας μια συνεχή δυναμική πορεία και ανάπτυξη.

Από τον Οκτώβριο του 2016 η MSC Greece έχει αναλάβει τη δημιουργία και λειτουργία της Balkan Logistics Platform (BLP) της MSC, στοχεύοντας στον συντονισμό, την επίβλεψη και ανάπτυξη όλων των χερσαίων υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία, στη Βαλκανική Χερσόνησο. 

Στις υπηρεσίες περιλαμβάνονται μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων (οδικές & σιδηροδρομικές), μεταφορές με συμβατικά φορτηγά, αποθηκεύσεις προϊόντων (τελωνειακών ή μη), πληρώσεις και εκκενώσεις εμπορευματοκιβωτίων, τοπικές διανομές, τελωνειακές διατυπώσεις και tailored made λύσεις ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται στους πελάτες μας. 

Η εταιρεία μας λειτουργεί ως πύργος ελέγχου (control tower) για όλα τα Intermodal Departments της MSC στα Βαλκάνια, με τον χώρο ευθύνης της να εκτείνεται από τη Βουλγαρία μέχρι και τη Σλοβενία, σε άμεσο πάντα συντονισμό με την κεντρική διοίκηση Logistics της εταιρείας στη Γενεύη. 

Ο στόχος της Balkan Logistics Platform είναι η δημιουργία, ανάπτυξη και παροχή στους πελάτες μας, ανταγωνιστικών χερσαίων προϊόντων, καλύπτοντας τις σημερινές αυξημένες απαιτήσεις για υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, με άμεση πληροφόρηση, παρακολούθηση και διαθεσιμότητα, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η αναζήτηση συνεργειών, βέλτιστης αξιοποίησης του εξοπλισμού της MSC και ο κεντρικός συντονισμός όλων των προμηθευτών της MSC στα γεωγραφικά όρια της BLP, μας επιτρέπει να λειτουργούμε ευέλικτα, αξιόπιστα, αποδοτικά και να σχεδιάζουμε end to end λύσεις, ανταποκρινόμενοι με επιτυχία στις ανάγκες των πελατών μας.

H MSC Greece, επικεντρωμένη στον σχεδιασμό και στην προσφορά καινοτόμων λύσεων και στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμων σταθερών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τους συνεργάτες της, έχει το πλεονέκτημα να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον.

Επωνυμία & Έτος Ίδρυσης
MEDITERRANEAN SHIPPING COMPANY ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Ίδρυση: 1994
Δραστηριότητα: Aποκλειστική πρακτόρευση και αντιπροσώπευση πλοίων των Ναυτιλιακών Εταιρειών: 
MSC Mediterranean Shipping Company S.A., Geneva, Switzerland
MSC Cruise Management (UK) Limited, United Kingdom

Πρόεδρος 
Χριστίνα Θεοδωρίκα 

Διεύθυνση Κεντρικών Γραφείων 
Ακτή Ποσειδώνος 12, Πειραιάς 185 31

Υποκαταστήματα:
26ης Οκτωβρίου 43, Θεσσαλονίκη 546 27
Μονής Αγκαράθου 20, Ηράκλειο 712 02
Πρακτόρευση Γραφείου Αλβανίας: Blv Bajram Curri, European Trade Center, Tirana 1001, Albania.
Πρακτόρευση Γραφείου Κοσόβου: Mujo Ulqinaku 8/3, Prishtine, Kosovo.

Πιστοποίηση:
1. ISO 9001:2015 – DNV
2. Πιστοποιητικό εγκεκριμένου οικονομικού φορέα (AEOF) με αριθμό GR AEOF 004019 14118-Τελωνειακές Αρχές

Επικοινωνία: 
Τηλ.: 210 4145500, 
e-mail: [email protected],
Websites: www.msc.com, www.msccruises.com