Skip to main content

Πρόταση 11 μέτρων για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και των επενδυτών

Την αγωνία των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου για την επιβίωσή τους καθώς και μια σειρά από μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, ώστε να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση που δημιούργησαν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, ζητάει με επιστολή του προς τον υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον αν. υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, τον υπ. Τουρισμού Χ. Θεοχάρη και τον υφ. παρά τω πρωθυπουργώ Ά. Σκέρτσο, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Οι επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού στο σύνολό τους καλούνται σήμερα να αντεπεξέλθουν σε μια ακόμη κρίση που δοκιμάζει τα όρια της βιωσιμότητάς τους. Τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία είναι απολύτως επιτυχημένα στον τομέα της υγείας του πληθυσμού ως στρατηγική για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νέας πανδημίας, συντελούν στην κάθετη πτώση της ζήτησης, αφού ουσιαστικά απαγορεύουν τις μετακινήσεις τουριστών. Επιπρόσθετα, στη μείωση της ζήτησης θα συμβάλει και η διαφαινόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης των τουριστών από τις επιπτώσεις των μέτρων λόγω σημαντικής απώλειας εισοδημάτων» αναφέρει ο κ. Μίχαλος. Επιπλέον, τονίζει ότι οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και ειδικότερα τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς πελάτες και οι πελάτες δεν είναι δυνατόν να έρθουν χωρίς ανοιχτά αεροδρόμια και χωρίς πτήσεις. 

11 προτάσεις μέτρων

Καθότι η κρίση διεθνώς είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην Ελλάδα και καθώς ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται ότι θα καθυστερήσει να βγει από τη συγκεκριμένη νόσο, φαίνεται πως η στήριξη που θα χρειαστεί για να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία θα είναι μεγαλύτερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, αναφέρει και προτείνει τα ακόλουθα μέτρα για τη στήριξη του δοκιμαζόμενου τουριστικού κλάδου.

 1. Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για το μόνιμο προσωπικό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έως τις 30.06.2021.
 2. Επιδότηση κατά 30% του βασικού μισθού και κατά 50% του υπερβάλλοντος μισθού πλέον του βασικού των εργαζομένων μέχρι τον Ιούνιο του 2021 για τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα διατηρήσουν το προσωπικό που απασχολούσαν τον 03/2020.
 3. Επέκταση της επιδότησης των τόκων των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι τις 31/12/2021.
 4. Αναστολή καταβολής χρεολυσίων υφιστάμενων ενήμερων δανείων μέχρι τις 31/07/2022 με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου απο πληρωμής του κεφαλαίου κατά 3 έτη.
 5. Επέκταση του υποχρεωτικού μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40% έως και τις 30.06.2021.
 6. Επιδότηση τουλάχιστον 80% των μισθωμάτων όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40%.
 7. Αύξηση ορίου ανά επιχείρηση της δικαιούμενης επιστρεπτέας προκαταβολής.
 8. Παράταση του χρόνου αναστολής των προς πληρωμή επιταγών έως τις 31.12.2020.
 9. Προτείνεται η παροχή της δυνατότητας τροποποίησης του κινήτρου σε ήδη ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στον Ν.4399/2016 (π.χ. από φοροαπαλλαγή σε επιχορήγηση ή και ενίσχυση προσωπικού). Παράλληλα η χορήγηση της δυνατότητας επιχορήγησης και υφιστάμενου προσωπικού και όχι μόνο δημιουργούμενης απασχόλησης με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας ειδικά στον τουριστικό κλάδο.
 10. Ένταξη τουριστικού κλάδου στο Άρθρο 12 του Αναπτυξιακού Νόμου.
 11. Αύξηση του ορίου ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16 ανά επενδυτικό σχέδιο στα 10 εκατ. ευρώ στο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων στα πρότυπα του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας.

Στήριξη των επενδύσεων

Ακόμη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ζητά να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των επενδύσεων οι οποίες κινδυνεύουν με αναστολή, όπως η αύξηση του ποσοστού προκαταβολής στα επενδυτικά σχέδια των Ν.3908/2011 και ν.3299/04 από 1/7 σε 3/7 (με την προσκόμιση αντίστοιχων εξοφλημένων παραστατικών), καθώς και η χορήγηση παράτασης στους Αναπτυξιακούς Νόμους 3299/04 και 3908/11 για τουλάχιστον ένα έτος.

Φυσικά θα πρέπει να τροποποιηθεί ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, ώστε το ποσοστό της επιδότησης να χορηγείται στο σύνολο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και όχι στο 70% αυτού και να αρθούν περιορισμοί εκσυγχρονισμού υφιστάμενων εγκαταστάσεων από μεγάλες επιχειρήσεις σε Αττική και Νότιο Αιγαίο. Επιπλέον, ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια για την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων που είχαν απορριφθεί λόγω έλλειψης πόρων στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και ειδικά στην περιοχή του Ν. Αιγαίου που πλήττεται δυσανάλογα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Σκόπιμη δε είναι και η προκήρυξη προγράμματος στα πλαίσια του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό με ενίσχυση και λειτουργικών δαπανών. «Τα όποια μέτρα αποφασίσει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα, καθώς ήδη οι επιπτώσεις (άμεσες και έμμεσες) από τις πολιτικές περιορισμού της επιδημίας έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τομέα του τουρισμού της χώρας μας, ο οποίος αποτελεί τον βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλει με άμεσο και έμμεσο τρόπο κατά περίπου 30% στο ΑΕΠ» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος.