Skip to main content

Μακρόν: Στο Ελιζέ η κυβερνητική πλειοψηφία για το συνταξιοδοτικό

Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Προβληματισμός στο στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το πρωί της Πέμπτης τους ηγέτες της πλειοψηφίας του σε διαβούλευση, στην αρχή μιας αποφασιστικής και αβέβαιης ημέρας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία και την Εθνοσυνέλευση.

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κάλεσε τους ηγέτες των κομμάτων και των ομάδων του προεδρικού στρατοπέδου στην Εθνοσυνέλευση, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: να προχωρήσει σε μια αβέβαιη ψηφοφορία ή να προσφύγει στο άρθρο 49.3, δηλαδή να προχωρήσει χωρίς την ψήφο των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και οι κύριοι υπουργοί που αφορά η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού καλούνται επίσης σε αυτό το πρόγευμα, καθώς το προεδρικό στρατόπεδο προσπαθεί να εκτιμήσει τον ακριβή αριθμό των βουλευτών που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τη μεταρρύθμιση.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο επικεφαλής του κράτους έκανε γνωστό ότι επιθυμεί την ψήφιση της μεταρρύθμισης αυτής, αντί να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία του άρθρου 49.3. Η τελευταία επιτρέπει την έγκριση χωρίς ψηφοφορία, αλλά εκθέτει την κυβέρνηση σε πρόταση μομφής. «Δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το αποτέλεσμα”», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης πηγή της εκτελεστικής εξουσίας.

Πηγή: Le Figaro