Skip to main content

Πέθανε ο θρυλικός Χοσέ Μπράσκο Κατά

Ο αγαπητός «Πέπε» των Εθνικών ομάδων Ανδρών Ισπανίας και Ελλάδας, που οδήγησε το ελληνικό πόλο στην 8η θέση τους Αγώνες του Λος Άντζελες, «έφυγε» σε ηλικία 93 ετών.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 χρόνων ο Χοσέ Μπράσκο Κατά, από τις μορφές που σημάδεψαν το άθλημα της υδατοσφαίρισης τόσο στη χώρα καταγωγής του (Ισπανία) όσο και την Ελλάδα όπου εργάστηκε.

Ο «Πέπε», ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ανδρών, οδήγησε την Ελλάδα το 1984 στο Λος Άντζελες στην 8η θέση των Ολυμπιακών Αγώνων, την κορυφαία ως τότε για τη χώρα  σε αντίστοιχη διοργάνωση.

Ήταν αυτός που, σε εκείνη την διοργάνωση, εμπιστεύτηκε τον 17χρονο τότε Γιώργο Μαυρωτά, όπως είχε πράξει άλλωστε και με τον μέγιστο Μανουέλ Εστιάρτε το 1977 στην Εθνική Ισπανίας.

Ως προπονητής του Ν.Ο. Χίου, το 1990, τον οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, νικώντας τον ΑΝΟ Γλυφάδας στο Κολυμβητήριο του Ζαππείου με 8-5 στην παράταση (5-5 η κανονική διάρκεια), με την ομάδα του νησιού της μαστίχας να γίνεται έτσι η πρώτη της περιφέρειας που κατακτά το τρόπαιο.

Το πρώτο παιχνίδι του με την Εθνική Ελλάδας ήταν στις 11 Μαρτίου 1984 με τη Βουλγαρία (13-7), σε τουρνουά στην Αθήνα και τελευταίο του στις 10 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς στο Λος Άντζελες, με την Κίνα (10-9) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνολικά κάθισε στον πάγκο της Εθνικής σε 40 παιχνίδια (19 νίκες, 6 ισοπαλίες, 15 ήττες).

Γιαννόπουλος: «Δάσκαλος και εργάτης του αθλήματος»

Τη θλίψη του για την απώλεια του Χοσέ Μπράσκο Κατά εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος, με την ακόλουθη δήλωση:

«Υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος της υδατοσφαίρισης, εργάτης του αθλήματος, στην πολύχρονη και σημαντική διαδρομή του.

Το βιώσαμε και εμείς στην Εθνική μας ομάδα, το 1984 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, όπου μας καθοδήγησε και έφερε την Ελλάδα στην 8η θέση, την  κορυφαία ως τότε σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων για τη χώρα μας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό, για το λιθαράκι που έβαλε στο άθλημα της υδατοσφαίρισης».